Category Archives: Kalla fakta guldsmide

Livslångt lärande

enstensring

Hela förra veckan spenderade jag nere i Falköping där jag gick en kurs. I det här yrket så är det lite av charmen att det alltid finns något nytt att lära, du blir nämligen aldrig fullärd. Att vidareutbilda sig är även ett bra sätt att få lite ny inspiration och ny glöd för yrket!

Kursen jag gick var i juvelfattning vilket innebär att man fäster ädelstenar i metall. Den oinvigde kanske tror att stenarna är fastlimmade men så är det inte i juvelsmycken! Det finns till och med ett speciellt yrke inom vår bransch som heter juvelfattare och denna håller endast på med att just fästa ädelstenar i metall.

Vill ni läsa mer om hur ädelstenar sätts fast så kan ni göra det HÄR!

Vi hann med lite turistande också faktiskt nämligen att åka en tur till Hornborgasjön och till Gudhems klosterruin samt att hälsa på ett gäng kossor i närheten av där vi bodde.

kossorsommartjuren-ferdinandalliansring fadendiamantringenstensring

Hur avgör man om en sten är äkta eller ej?

Har fått en fråga av en läsare som jag bett Johannes Orstadius att svara på. Johannes är mycket kunnig när det gäller ädelstenar och skriver bland annat i vår branschtidning kring ämnet.

Har ni själva någon fråga som handlar om ädelstenar, smycken, metaller eller annat som ni undrar över så tveka inte att skriva en kommentar här i min smyckesblogg eller maila mig på jenny@fors.org

Jag ser alltid till att ge er svar själv eller kontakta någon kunnig inom det område som er fråga berör.  

Fråga:

Hejsan,

Jag undrar hur man avgör om en sten är äkta eller ej. Hur ser man på ex rubiner,smaragder och safirer? Och vad betyder det att en sten är zirkon?

Mvh Lilo

Svar:

Hej Lilo!

Ädelstenar är exempel på olika mineral – olika stensorter. De vita kornen i en bit granit heter kvarts. Om de vita kornen hade varit genomskinliga hade de varit en ädelsten – närmare bestämt bergskristall. 

En ädelsten är helt enkelt en bit sten som råkar vara vacker, motståndskraftig och sällsynt. 

På samma sätt som att bergskristall består av mineralet kvarts så är smaragd, safir och rubin också olika mineral. Smaragd består av mineralet beryll, grön blir den genom föroreningar vilka ger mineralet färg. Tänk så vacker en förorening kan vara! Morganit, den rosa sten som Jenny gjort Rosa drömmar samt andra fina smycken av, är en beryll som färgats rosa av andra föroreningar. Denna sten kallas därför av många för rosa smaragd – smaragd och morganit är alltså i grunden samma sak.

Faktum är att det är precis samma sak med safir och rubin. Rubin och safir består båda två av mineralet korund, det är bara olika föroreningar som gjort att de fått olika färger. Röd korund går under namnet rubin och alla andra färger av korund kallas safir.

Att se skillnad på ädelstenar som består av två olika mineral är lätt – de består av helt olika kemiska föreningar. 

Det lättaste sättet är oftast att använda en så kallad refraktometer. Det är ett verktyg som mäter hur bra en ädelsten bryter ljuset. Eftersom olika mineral bryter ljuset olika bra så kan man ofta på direkten se vilket mineral det handlar om. Vad gäller rubin och safir – som består av samma mineral – räcker det med att helt enkelt kika på färgen. 

När man börjar tala om imitationer, i synnerhet syntetiska ädelstenar, blir det genast svårare. Att en ädelsten är syntetisk betyder att den består av samma mineral som om den hade varit naturlig – enda skillnaden är att den växt i laboratorium eller fabriker. Den består alltså av samma sak som sin naturliga motsvarighet och delar därmed dess egenskaper – inklusive ljusbrytningsförmåga. För att skilja en naturlig från en syntetisk ädelsten krävs oftast en undersökning i mikroskop och ett vant öga. Det man tittar efter är oftast karakteristiska orenheter – inneslutningar – i stenen. Naturen har en fantastisk förmåga att ge upphov till variationer hos ädelstenar – variationer i färgfördelning såväl som i inneslutningars utseende – som människan fortfarande inte helt kan efterlikna. 

Mitt bästa tips för att som icke-gemmolog undvika imitationer är att hålla sig borta från kristallklara och oförklarligt billiga stenar. Tänk även på att det är lätt att lura någon som man vet att man bara kommer träffa en gång vilket gör att de risker du tar vid exempelvis köp av ädelstenar utomlands är stora när du inte är kunnig inom området.

Zirkon är en av ädelstensvärldens värsta luringar.

Det många syftar på är en sten med det egentliga namnet cubic zirconia när de säger zirkon, cubic zirconia är en av de mest utspridda ädelstensimitationerna och finns i många smycken världen över. Cubic zirconia är inte på något vis naturlig och produceras i stora fabriker till mycket låg kostnad. Den ser till en början för det otränade ögat ut som en diamant men kommer efter en tids användning att bli nött och därav tappa all likhet med dess förlaga.

Anledningen till att cubic zirconia är en luring är att det finns en äkta, vacker och ibland mycket värdefull ädelsten vars riktiga namn är zirkon. Det är en gammal ädelsten som bland annat nämns flera gånger i bibeln och andra antika skrifter. Denna ädelsten – som enligt min personliga åsikt är en av världens vackraste tack vare att dess dispersion (”eld”) överstiger diamantens – har fått stå i skymundan på grund av att den så ofta sammanblandas med den konstgjorda cubic zirconia. Ett problem som inte blir mindre när till och med expediter i guldsmedskedjebutiker felaktigt kallar cubic zirconia för zirkon.

Ett extraordinärt exempel på en äkta zirkon råkar finnas så nära som i Jennys smycke ’Three Dimension’. 

Hoppas du tycker att du fått svar på dina frågor! 

Johannes Orstadius

En fråga från en läsare

Hej Jenny,

Jag hittade fram till din blogg när jag sökte på nätet lite om platina. Du verkar vara en expert!

Jag har en platina ring med en liten diamant i som ska bli min vigselring. Ringen är lite förstor och vad jag har hört så är det mkt svårt att ändra storlek, att man i princip måste smälta ner den och göra om den från början. Stämmer det?

Eller frågan: går det att förminska en platinaring lite?

Svar: 

Vad roligt att du hittat hit!

Att ändra en slät ring utan ädelstenar skapar nästan aldrig några problem i varken rödguld, vitguld eller platina. En sådan ring går att antingen trycka ihop eller sträcka för att ändra lite i storlek, är det mer så sågas en bit bort eller sätts dit.

När det gäller en ring med ädelstenar, i detta fall diamant, så är det mer komplicerat.

En ring med ädelstenar, i detta fall diamant, kan inte tryckas eller sträckas för då skadas infattningen av stenen (och i vissa fall även stenen) vilket gör att stenen riskerar att falla ur.

Enda sättet att ändra en ring med stenar oavsett om det är vitguld, rödguld eller platina är att såga upp den och sätta in en bit material alternativt ta bort. Det som är kruxet är att diamanter inte tål hur hög värme som helst utan om detta görs på fel sätt så kan dom skadas. Ännu känsligare kan andra ädelstenar vara för just värme, något som en kunnig guldsmed är medveten om och kan bedöma riskerna i förväg.

Platinan skiljer sig från guld på flera sätt men när det gäller tillverkning så är det just sammanfogningen av materialet som skiljer sig åt. Platinan svetsas ihop och till detta krävs mycket hög värme vilket utan tvekan skulle skada vilken ädelsten som helst, även diamanten.

En platinaring går att löda ihop på traditionellt vis som man gör med guld men det finns två problem, det finns risk för att lödningen spricker och resultatet kommer inte bli snyggt.

I vissa fall går det att ta ur stenen och sedan göra storleksändringen genom svetsning av skenan. Därefter sätts stenen tillbaka.

Ett annat alternativ är om man som i vårt fall har en lasersvets. Då kan man sammanfoga material utan att värme skapas, stenen kan sitta kvar i ringen och samtidigt så får man ett snyggt resultat.

Hoppas du är nöjd med svaret på din fråga. Är det någon annan av er läsare som har någon fråga eller fundering så är det bara att ni hör av er så svarar jag antingen på det här i min smyckesblogg alternativt via mail.

/Guldsmed Jenny Fors Gentele

Gravyr

 

 

Utdrag från wikipedia

Gravyr, är en inristad teckning eller text på ett förmål, det handlar ofta om föremål i metall eller glas. Materialet kan även vara sten och kallas då gem.

Inom konsten kan gravyr syfta på ett tryck gjort efter en graverad metallplåt, se Grafisk teknik.

 

I de ringar vi levererar så ingår en maskingravyr som vi oftast gör på plats vid avhämtning. 

Den maskin som vi använder för gravering av ringar har sett likadan ut i säkert 50 år. Maskinen som ni ser på bilderna är ca 40 år och fungerar fortfarande klockrent.

Vid gravering så följer man de spår som finns på den runda skivan. Texten förminskas i maskinen och ristas in med spetsen av en diamant.

Denna maskin graverar endast på insidan av ringar.

 

Vill man ha ett speciellt typsnitt eller något annat graverat så är det handgravyr man ska välja.

Detta är ett yrke i sig som kräver en stadig hand, med små stämjärn som kallas sticklar så skär handgravören fram exempelvis texten i metallen. 

Jag ber alltid de kunder som önskar handgravyr att själva ta kontakt med en handgravör, de är ett så pass konstnärligt yrke att det är bäst att man själv talar med den som utför jobbet.

I Stockholm har vi två aktiva handgravörer, på deras hemsidor kan ni se exempel på det hantverk dom utför.

Michiko Gravyr
Kerstin Östberg Handgravyr

 

Just nu i min ateljé

 

Det jag visar i början av klippet är en så kallad plansbit, en stav med guld. Det är så vi oftast får materialet när vi beställer det.

För att forma den här biten till rätt mått för det som jag skall tillverka så använder jag valsen som ni ser här i filmen.

Just den här vitguldsbiten ska bli en förlovningsring.

Ni kommer längre fram i veckan kunna läsa mer om vår vals här i min smyckesblogg i inlägget veckans verktyg

Kan någon av er gissa bakgrundsmusiken förresten?

Veckans verktyg

Idag börjar jag med en liten serie här i min smyckesblogg, genom att berätta om de olika verktygen vi använder ska jag ge er en inblick i guldsmedsyrkets fantastiska värld!

Många av de verktyg vi guldsmeder idag använder har sett ut på samma sätt i hundratals år och grundtekniken att tillverka handgjorda smycken har inte heller den förändrats avsevärt.

Eftersom jag är tredje generationens guldsmed så har många av verktygen gått i arv från min farfar och är från början av 1900-talet. Deras ålder är inget som ska ses som negativt då oftast kvalitén på äldre verktyg är mycket bättre än de  som idag massproduceras.

Det finns även verktyg som inte går att ta på som är otroligt viktiga för en guldsmed. Dessa är vår fantasi, envishet, noggrannhet och nyfikenhet.

Guldsmedshammare

Den här hammaren använder jag dagligen i mitt arbete med att få fram smycken och kanske främst när jag arbetar fram exempelvis ringskenor.

Just den här guldsmedshammaren har ca 80 år på nacken men är ändå en av våra käraste verktyg.

När min far började som lärling på 70 talet så köpte han en utseendemässigt likadan hammare då hans far Haldor nyttjade den ovan nämnda. Trots att dessa två till utseende och form var identiska så var det två helt olika känslor att arbeta med dem.

Båda dessa två är fortfarande idag kvar i vår verkstad och jag har själv haft de bägge i min hand och skillnaden är enorm!

Denna hammare är tillverkad av härdat stål som tidens tand har gett en vacker patina. Skaftet, som vi då och då måste fästa om, är av trä och längden samt tjockleken på detta gör att hammaren är otroligt härlig att arbeta med.

Skötsel råd!

Du kanske precis har fått ditt dröm smycke levererat eller så har du ett smycke sen tidigare som du vill veta hur du ska sköta på bästa sätt.

Opaler, smaragder är ädelstenar som är känsliga för upphettning och avkylning. Därför är det bäst att överlämna putsning och rengöring av dessa till en guldsmed. Även smycken med pärlor ska hanteras försiktigt då dessa inte skall utsättas för putsmedel eller rengöringsvätskor. Du gör därför klokast i att även lämna smycken med pärlor till en guldsmed för uppfräschning. Är du det minsta tveksam när det gäller ett smycke och vilken typ av hantering det tål så bör du kontakta din guldsmed.

Många smycken har till en början en blank och högglanspolerad yta som efter en tids användning får en minskad glans. Detta kan du själv hemma göra någonting åt väldigt enkelt.

Ta en bomullsduk med lite glanol på, sen är det bara att sätta igång och gnugga tills ditt smycke glänser igen.

Glanol fungerar utmärkt på guld, silver, rostfritt, crome, mässing mm.

Putsning ring

När du är nöjd med poleringen av ditt smycke så kan du tvätta rent det.

Lägg smycket i en liten skål med hett vatten och lite yes handdiskmedel. När smycket fått ligga i vattnet i ca 10 minuter så tar du upp det och borstar rent det med en mjuk tandborste innan du sköljer av det. Är ditt smycke en ring så bör du vara lite extra noggrann inuti ringen och under stenarna där mycket smuts kan fastna.

Om ditt smycke är slitet så kan stenar lossna vid rengöring så håll dig därför över något som tex en skål utifall detta skulle hända.

När du har borstat rent med tandborste så är det dags för att skölja av smycket och sedan lägga det för att torka. Även vid avsköljning kan det vara klokt att ha en skål under utifall någon sten lossnar vid detta moment.

Är diamanterna limmade?

Självklart är det inte så som rubriken antyder att diamanter eller andra ädelstenar limmas fast i ringar och andra smycken.

Inom vår bransch finns det ett speciellt yrke som heter juvelfattare, det är denne som sätter dit ädelstenarna. Detta gör juvelfattaren med hjälp av ett antal olika verktyg som han först gör ett läge för stenarna med och sedan trycker över material över stenen som håller denna på plats.

Ring i vitguld med prinsesslipade diamanter infattade i kanal.
Ring i vitguld med prinsesslipade diamanter infattade i kanal.

Det finns ett antal olika typer av infattningar där ett exempel är enstensringar där man har så kallade klor som håller fast stenen.

Man kan även fästa stenarna ner i materialet på ett antal olika sätt som ni kan se nedan.

Caré
Caré

Faden "dubbelspets"
Faden ”dubbelspets”

Våg
Våg

Trekanter
Trekanter

Stjärnstick
Stjärnstick

Stjärncaré
Stjärncaré

Skev caré
Skev caré

Ruter
Ruter

Riven "stjärnhimmel"
Riven ”stjärnhimmel”

Riven
Riven

Riven med droppar
Riven med droppar

Rund avbruten faden med skev caré
Rund avbruten faden med skev caré

Navett
Navett

Mellanrygg S
Mellanrygg S

Faden tät riven
Faden tät riven

Faden rund
Faden rund

Faden rak
Faden rak

Faden enkelspets
Faden enkelspets

Faden doserad på snedden (även utan dos.)
Faden doserad på snedden (även utan dos.)

Faden doserad sned (större)
Faden doserad sned (större)

Morgongåva

När man söker på morgongåva så finner man detta på Wikipedia…

Morgongåva är en gåva som mannen ger sin hustru på morgonen efter bröllopsnatten.

Ursprungligen var morgongåvan något som skulle trygga hustruns eventuella änkedom. De senaste 200 åren har morgongåvan oftast bestått av ett smycke som bärs om kvinnans hals.

På 1700-talet och framåt blev det vanligt med en öppningsbar medaljong med mannens hårlock inuti, eller en handmålad miniatyrbild av mannen. När fotografierna blev vanliga kom de att ersätta hårlockar och handmålade miniatyrbilder.

Idag består morgongåvan oftast av ett hängsmycke med diamanter och färgstenar eller ett pärlband med odlade pärlor. Det kan även vara en ring att bära på höger hands ringfinger eller lillfinger.

I äldre tider åtnjöt hustrun ej lott i mannens bo och syftet med morgongåvan var att nödtorftigt sörja för hennes underhåll efter mannens död. Morgongåvan bestod på den tiden vanligen av ett torp eller liknande, med ett mindre markområde för att kunna odla det viktigaste, och det var en gåva på bröllopsdagen från mannens föräldrar.

Funderar ni över morgongåva så kanske dessa örhängen skulle kunna vara ett alternativ.

Örhängen i vitguld med 8 st briljantslipade diamanter (0.43 ct, tw, vs) samt Tanga Zirkoner (3,66 ct) från Tanzania. Modellen är gjord så att den går hänga på olika former av örhängen som t.ex odlad pärla.