Diamant har på många sätt en särställning i ädelstensvärlden. Det är utan tvekan den mest välkända ädelstenen, mycket tack vare sina egenskaper men delvis också tack vare massiv marknadsföring.

Några av de egenskaper som gör diamant till en speciell ädelsten är dess exceptionella hårdhet, samt ett mycket högt brytningsindex och hög dispersion. Och att diamant helt enkelt består av rent kol.

Det höga brytningsindexet är vad som ger diamanter deras gnistrande lyster. Dispersionen å sin sida får det vita ljuset att brytas upp i regnbågens alla färger då det färdas genom diamanten, och ger diamanten det man kallar eld.

Ordet diamant härstammar från det grekiska ordet adamas, vilket grovt översatt betyder oövervinnelig.

Alltsedan människan, möjligtvis i Indien redan för 4000-6000 år sedan, upptäckte diamanten har den ansetts vara i besittning av egenskaper utöver det vanliga. Diamant brukar kopplas till solen och sägs bringa långt liv särskilt till relationer. Det är en sten som står för klarhet och balans, och ger sin bärare hopp.

Diamanter graderas enligt fyra C:n. De står för Cut (slipning), Colour (färg), Clarity (klarhet) och Carat (vikt, med andra ord antalet carat)

Enstensring och anpassad alliansring med diamanter

Det finns precisa skalor både för klarhet och färg. Diamantgraderare använder sig av lupp samt så kallade masterstenar, med vilka man kan jämföra den aktuella diamantens färgnyans, för att göra en bedömning av färgen. För att göra en bedömning av slipningens proportioner finns särskilda instrument, men för att gradera klarheten hos en diamant krävs lupp, gedigen kunskap och erfarenhet.

Något som inte heller är simpelt är undersökningen av en diamants äkthet. Nuförtiden finns en stor mängd imitationer som mer eller mindre liknar sin naturliga motsvarighet. Ännu en svårighet är att upptäcka ifall en diamant har blivit utsatt för någon behandling i syfte att förbättra stenens egenskaper, såsom klarhet.

Några exempel är laserbehandling, som används för att eliminera orenheter i stenen. Man använder också substanser såsom blyhaltigt glas för att fylla sprickor. Då substansen och själva diamanten har liknande optiska egenskaper kan detta vara svårt att upptäcka.

Det är också möjligt att förändra färgen hos en diamant, antingen i syfte att göra en vit eller tonad diamant vitare, eller ge en diamant färg.

Faktum är att diamanter inte är speciellt sällsynta ädelstenar.

Någonstans kring 130 miljoner carat bryts varje år, vilket motsvarar 26 000 kilogram. Den massiva efterfrågan håller icke desto mindre priserna uppe.

Den stenhårda fokuseringen på diamanters vithet har lämnat de så kallade fancydiamanterna relativt okända. För diamanter behöver inte vara vita. Diamanter kan förekomma naturligt i många färger, gult såväl som rosa, blått, brunt, grönt och rött. Det är dessa som benämns fancydiamanter.

Vissa av dem, till exempel bruna eller ljusare gula, är oftast billigare än vita då efterfrågan inte är lika stor. Men många färger kan också betinga betydligt högre priser än motsvarande vita, till exempel är naturligt färgade intensivt rosa eller blå diamanter i fin kvalitet mycket dyra, och naturligt röda diamanter är något av det absolut värdefullaste som hittats på vår planet.

3 tankar om “Diamant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *