Vi lever i en tid då vi har fått vetskap om vad tidigare generationers miljöutsläpp har orsakat och nu är det upp till oss att på alla sätt dra vårt strå till stacken för att säkra vår planets framtid. Olika typer av ekologiska alternativ när det gäller kläder, mat, färdmedel, uppvärmning och annat är på frammarch och vi hör ständigt talas om vilka miljöbovar vi ska undvika samt får tips på ekologiska alternativ som är bra för oss och naturen.
På sistone har även vår bransch uppmärksammats i och med swedwatch granskning av guldets väg från gruva till konsument. I denna granskning så har fokus legat på de större aktörerna i vår bransch (Guldfynd, Hallberg, Allbrekts och Smycka) och det som framkommit om deras massproducerade smycken är inte roligt men det är ändå positivt att det kommer fram till er konsumenter. Dom talar om stora utsläpp av miljögifter och dåliga arbetsförhållanden.
Tyvärr är nog den här bilden som framkommit sann dock så har swedwatch i sin granskning missat att beskriva den delen av branchen som jag arbetar inom.
Jag, och många andra guldsmeder i Sverige, som tillverkar handgjorda smycken bedriver vår verksamhet som en mans eller få mans företagare vilket ger full kontroll över arbetsmiljö och miljöutsläpp. Alla våra smycken tillverkas i egen ateljé under goda arbetsförhållanden.
Jag och min far har under många år samarbetat med en av de ledande leverantörerna av ädelmetaller (Norsk Svensk Guld) som har ett etiskt förhållningsätt och arbetar med återvunnet guld. Detta är något som vi har känt varit mycket viktigt för oss då vi självklart vill verka för att vår miljö inte tar skada.
Nedan följer några ord från Norsk Svensk Guld AB.
Vi verkar för gröna skogar och gröna ädelmetallerVi anser dessutom att det är bättre än vaskning då det oftast görs på någon annan kontinent och måste därför fraktas långa sträckor, samt att det är måste legeras i fabrik för att framställa t.ex 18k. Finns det samma grantier för den koppar och silver som används?Alla våra ädelmetaller är återvunna från metallskrot. Detta innebär att vi genom vår verksamhet verkar för hushållning av naturresurser.För ett företag som sysslar med återvinning av ädla metaller kommer ett starkt miljötänkande naturligt. Med tiden har vi byggt upp en stor kunskap om miljön och hur den påverkas av vår verksamhet. Kontrollen för ett kemiföretag är rigorös och samtliga krav uppfylls av NSG.I Tyskland uppfyller vår samarbetspartner C. Hafner alla miljökrav enligt Tysklands och EU´s normer. C. Hafner är därtill certifierade enligt ISO 9001/13485. |
Självfallet så återvinner vi här på Jewellery by Jenny också genom att arbeta med kundernas eget guld. Det blir en god affär för dig och en miljövinst för alla.
Idag lyssnade jag även på ett inslag i P1 där det talades om olika alternativ till det ”smutsiga guldet” och blev faktiskt förvånad över hur synen är på vad som faktiskt anses vara ekoguld. I inslaget talas det om så kallat ekoguld som utvinns i Bolivia, ett land som för det första ligger på andra sidan jordklotet och ger långa transporter vilket inte kan anses främja miljön. Läser man på lite om Bolivia så får man också en inblick i ett land med stor korruption och fattigdom, känns detta som en säker källa för garantier om ekologisk utvinning och goda arbetsförhållanden?
Ni kan själva gå in och lyssna på P1s inslag om det oetiska guldet genom att klicka HÄR!
Jag kommer med mitt företag att fortsätta att arbeta med och för vår miljö och natur som har skapat dessa underbara råvaror som metaller och ädelstenar vilka vi lärt oss att arbeta fram vackra smycken av.
Har ni några frågor om vårat miljöarbete eller något annat så skriv en kommentar här i min smyckesblogg eller här av er på jenny@fors.org eller 073 – 526 16 31
Vill ni läsa mer om mig och företaget? Klicka HÄR!
Väldigt bra ämne du tar upp! Men jag blir upprörd över du endast skriver om vad de kommit fram till i rapporten och inte ger idunas svar på det hela. Självklart försöker iduna dra sitt strå i stacken och engagerar sig i dessa frågor. Men det är inte rimligt att ett enskilt företag i Sverige ska kunna förändra en bransch som omfattar hela världen, på egen hand. Det krävs ett samarbete från regeringar för att komma vidare i dessa frågor. Du får inte heller glömma att det är väldigt många guldsmeder som dig som samarbetar med dessa butiker och på det sättet också får in många av sina kunder.
Tyckte bara du gav en orättvis bild av det hela!
Ett enskilt företag kan inte förändra världen men tyvärr så visar rapporten på att Iduna ej arbetar tillräckligt aktivt med dessa frågor.
Många guldsmeder med mig tar avstånd från dessa större kedjor då vi idag arbetar med helt olika saker. Guldsmederna med skräddarsydda handgjorda styckvaror medan de större kedjorna säljer färdiga lösningar som är massproducerade ofta i låglöneländer.
Tidigare så lämnade guldfynd reparationer till guldsmeder i Sverige, så är dock inte fallet idag mig veterligen då dessa skickas till bla Indien. Något som i mina öron rimmar ganska illa med att främja arbetet mot mindre miljöutsläpp, det låter snarare som en jakt efter bättre priser.
Men självklart kan vi inte lägga allt på Iduna.
Konsumenter som stirrar sig blinda på enbart pris och inte ser till hantverk och ursprung på vad det beställer, i min bransch och många andra, gör inte att arbetet för bättre arbetsförhållanden och mindre miljöutsläpp främjas. Det pressar snarare oss att gå åt motsatt riktning, så som Iduna gjort med bla sina reparationer.
Jag ser dock att dessa butiker fyller en funktion idag, dock mer som presentbutik än som något att jämföra med det hantverk som jag och mina hantverks kollegor utför.
För mig är det viktigt att konsumenterna får veta skillnaden så att de på så vis har möjlighet att göra ett korrekt val av vilken vara de slutligen vill välja samt att vi guldsmeder och att vårt hantverk blir jämfört på ett rättvist plan.