Category Archives: Metaller

Guld

Guld har det kemiska tecknet Au som kommer av Aurum (betyder morgonrodnad), dess latinska namn.

Det är ett grundämne, det vill säga det består enbart av guld och är inte en blandning av andra ämnen. Guld reagerar inte i luft (rostar,ärgar, oxiderar) vilket gör att den hamnar i gruppen ädelmetaller.

Vidare är guld mycket motståndskraftigt mot vanliga syror och det påverkas nästan inte alls av dessa. Det finns en syra som dock biter på guld och det är kungsvatten, en blandning av 1 del salpetersyra och 3 delar saltsyra.

Smältpunkten för guld är 1.063 C

Denna mycket eftertraktade metall har under århundraden använts som betalningsmedel, värdebeständig tillgång samt som smycken.

Metallen finns som små korn och klumpar i berggrunden, i underjordiska ådror samt i guldrik alluvialjord.

Rent guld har en klart gul färg som traditionellt har ansetts tilltalande med en densitet på 19,3 g/cm³ och är den mest smidbara av alla metaller. Ett enda gram guld kan faktiskt slås ut till ett kvadratmeter stort blad och bladguld kan hamras så tunt så att det blir mindre än 100 nm tjockt, för att bli genomskinligt.

Guldhalten mäts i karat eller fin, rent guld är 24 karat eller 1000 fin.

Guld som skall arbetas till smycken måste legeras (blandas) med andra metaller för att få tillräcklig styrka. Blandningen med andra metaller gör att guldet kan få väldigt olika färg beroende på vad man blandar i. Vanligast i Sverige är en ganska röd guldlegering som består av 75 % guld (18K), 9 % silver och 16 % koppar. Förutom i rött guld så är även vittguld vanligt och denna färg får man fram genom att legera med palladium.

70% av det guld som efterfrågas idag går till smycken, 11% används industriellt och 13% blir rena investeringsobjekt som exempelvis mynt och guldtackor.

Inom industrin används guld till produkter inom tandvård och elektronik där det traditionellt har använts på grund av dess goda resistens mot oxidering samt att materialet är en av de metaller med bäst elektrisk ledningsförmåga.

Guld har använts till smycken sedan förhistorisk tid, i Sverige i minst 1 600 år. Mali-riket i Afrika var under medeltiden känt över hela den gamla världen just på grund av de stora mängderna guld. Guldproduktionen i Europa gick kraftigt ner under medeltiden då de flesta människor intresserade av guld vände sig till Mexico och Brasilien som under 1700-talet stog för större delen av allt guld som producerades i världen. Under tiden 1691-1800 kom från Brasilien guld till ett värde av omkring 2 115 miljoner kronor.

I början av 1800-talet gick produktionen av guld ned till ett relativt minimum, tills åter upptäckten av guld på östra sluttningen av Uralbergen medförde en ny ökning.

1845 var Rysslands guldproduktion nästan dubbelt så stor som Sydamerikas.

Nästa stora uppsving var upptäckten av Kalifornien och Australiens guldrika svämlager 1848 respektive 1851. När de rikaste lagren blivit utvaskade så började brytningen av de mäktiga guldförande kvartsgångarna på Sierra Nevadas väst och östsluttningar där den berömda Comstockgången lämnade guld för 300 miljoner kronor 1860-1875.

Sedan dess har Kaliforniens guldproduktion alltjämt sjunkit och är numera knappast nämnvärd. Australiens guldproduktion nådde sin höjdpunkt i Victoria 1857 med omkring 88 ton, 1891 hade den gått ner till 18 ton.

Nästa för världsproduktionen betydande guldfynd gjordes i Transvaal 1882-86. Dessutom upptäcktes de rika guldfälten vid Klondike och Yukonfloden 1896. 1897 lämnade de guld för 9 miljoner, 1898 för 30 miljoner och 1900 för 73 miljoner kr.

Guldproduktion sker i dag på samtliga kontinenter utom Antarktis och största enskilda guldproducerande nation är Sydafrika.

För närvarande är cirka 100.000 ton guld i omlopp. Detta är ”allt” som hittills brutits och vaskats fram. Detta motsvarar en guld kub med 17 meters sidor. (17 X 17 X 17 m.)

Förlovningsringar i palladium?

Palladium

Palladium är ett metalliskt grundämne med den kemiska betäckningen Pd. Det är en ädelmetall och hör till gruppen platinametaller. Det är den mest reaktiva av platinametallerna och har atomnumret 46. Till utseende så är den metalliskt silvervit.

Historia

Metallen Palladium upptäcktes av den brittiska fysikern William Hyde Wollaston år 1803. William upptäckte den nya metallen Palladium under brytning av råmalm, där tillsammans med ädelmetallen platina, visade den sig för första gången. För att utvinna palladiumet så behandlade han malmen med kemikalier.

Två år tidigare upptäcktes asteroiden Pallas som sedan Palladium kom att uppkallas efter, asteroiden var i sin tur benämnd efter den grekiska guden Athena som enligt berättelsen besegrade Pallas och fick därefter detta namn som smeknamn.

Förr användes palladiumklorid för att bota tuberkulospatienter, detta ersattes sedan av mer effektiva metoder då Palladiumet även medförde negativa biverkningar.

Egenskaper och användning

Palladium är en metall som inte reagerar med syre under normala temperaturer vilket innebär att den, till skillnad från exempelvis silver, inte oxiderar i luften. Av ädelmetallerna så har palladium lägst smältpunkt och densitet. Den är den minst ädla av platinametallerna men är däremot lättast att legera.

Palladium har den speciella förmågan att kunna absorbera 900 gånger sin egen volym med väte. Detta har man bland annat försökt utnyttja för att åstadkomma en kall fusion. Det lyder dock delade meningar från forskare kring om det är möjligt eller inte att åstadkomma en sådan kall fusion.

Palladium är en mångsidig metall med liknande egenskaper som de övriga platinametallerna. Det vanligaste användningsområdet är som kemisk katalysator och används bland annat till avgasreningssystem. Metallen används även inom elektronik, framställning och lagring av vätgas, fotoframkallning, lödning, smycken och som investering.

Palladium i smyckenpalladium-ringar

I Sverige har Palladium blivit en populär metall att tillverka exempelvis förlovningsringar och vigselringar av, detta på grund av att dess färg liknar platinans men priset blir lägre. Metallen är ganska lik platinan att arbeta med och har varit ett bra alternativ för de som tyckt att vitguld haft en för grå nyans men samtidigt känt att ringar i platina blivit för dyrt.

Palladium är en ädelmetall som är ett bra alternativ till både platina och vitguld. Den tillhör platinagruppen av metaller och på många sätt har dessa två modeller många likheter. De har båda en vackert vit färg och deras smältpunkt är mycket hög men något som skiljer dem åt är dess specifika vikt. Platina är en riktig tungviktare med sin specifika vikt på 21,4 medans palladiumet bara har en specifik vikt på 12,0.

Palladium kan även användas som legeringsmetall vid framställning av vitguld till smycken. Den bästa färgen på vitguld fås vid en legering med 16 % palladium.

Förekomst

Palladium är ett sällsynt grundämne. De länder som bryter största mängderna palladium är Ryssland, Sydafrika, Kanada och USA. Palladium utvinns till största delen tillsammans med platina och är även en biprodukt från nickel och koppar brytning.

Innan metallen säljs vidare så raffineras och förädlas den, detta sker ofta i det land metallen utvunnits. En stor del av handeln sker via speciella börser och branschföreningar men det säljs även direkt  till gruvbolag.

Karat

I Sverige så är det vanligast att vi använder oss av 18 k guld i tillverkningen av smycken så som förlovningsringar och vigselringar.

Men vad betyder karat?

Karat är en enhet som anger hur hög guldhalten är. 24 karat är 100% guld och alltså den högsta karathalt som guld kan uppnå.

Rent guld, som är 24 karat, är alldeles för mjukt för att användas för exempelvis tillverkning av smycken. För att lösa detta så blandar man i andra metaller som exempelvis koppar, palladium och silver. Dessa metaller ger guldet andra egenskaper och kan även ändra dess färg.

18 k guld är 75% rent guld och 25% legeringsmetaller. Mellan 1754 fram till 1988 var 18 k den minsta tillåtna guldhalten i juvelerarguld i Sverige. Numera efter anpassning till europeiska regler så är minimihalten 9 karat men svenskarna har fortsatt varit trogna guldet med 18 k.

För att enkelt kunna utläsa vilken halt som guldet i ett smycke har så stämplas det, i en 18 k guld ring kan det se ut så här.

förlovningsring

Etymologiskt kommer ordet karat från grekiskans κεϱάτιον, vilket bokstavligen betyder litet horn, men också var en benämning på Johannesbrödsträdets frukter. Kärnorna från dessa användes tidigare som viktenheter vid handel.

En vanlig förväxling är mellan karat och carat. Det sistnämnda är ett viktmått som används för ädelstenar vilket jag kommer skriva om imorgon så att ni i framtiden slipper blanda ihop dessa två.

Finns det något speciellt som Ni skulle vilja läsa om här i min smyckesblogg när det gäller smycken, ädelstenar, tillverkning eller något annat? Tveka inte att skriva en kommentar om vad ni vill läsa här i bloggen, skicka ett mail till jenny@fors.org eller gå in på Jewellery by Jennys facebooksida och skriv en rad där.

Här nedan kan ni se lite vad som händer på Jewellery by Jennys facebooksida, bland annat kan ni just nu rösta på vilken guldfärg som är er favorit!

Smälter guld

Just nu i verkstaden här hos Jewellery by Jenny smälter vi guld och jag tänkte att ni skulle få en liten inblick i hur det går till.

Det krävs hög värme för att i det här fallet rödguldet ska smälta, du behöver komma upp till 1063°C innan det når sin smältpunkt.

Det jag använder för att komma upp i dessa temperaturer är syrgas och gasol.

Som ni ser på filmen så slänger jag på ett pulver, detta är för att rena guldet från eventuella föroreningar som kan orsaka det att spricka eller på andra sätt göra att materialet får ojämnheter. Detta är mycket viktigt då man annars längre fram i tillverkningen av ett smycke kan stöta på otrevlig heter som porer och ihåligheter vilket kan resultera i att ett arbete måste göras om från grunden.

Vill ni läsa mer om guld så rekommenderar jag er mitt tidigare inlägg som ni kan finna HÄR!

Köpläge Platina

 

 

Guldpriset som har stegrat kraftigt de senaste åren har nu gått om sin storebror platinan vilket mig veterligen aldrig tidigare har skett.

 

Den ekonomiska oro som råder i världen har gjort att placerare flytt till ädelmetallerna vilket fått priserna att öka.
Vi har tidigare sett liknande prisökningar då vi valt att placera våra pengar i fysiska råvaror istället för exempelvis aktier och detta har oftast skett, precis som nu, i oroliga tider.

 

Idag är vår ädlaste metall platinan alltså ”billig” i relativitet till guld om man jämför med tidigare.
Dock ska man ha i åtanke att platinan har en högre specifikvikt som också spelar in på ett smyckes pris. 

 

Är ni nyfikna på mer fakta kring guld och platina så kan ni läsa detta i dessa två tidigare inlägg här i min smyckesblogg.

 

 

 

 

Själv ska jag fundera vidare över vart jag tror att priserna kommer ta vägen framöver. Vad tror du?

Tips och varningar vid snabba guldaffärer

I februari månad så ringde Eskilstunakuriren upp min far och ställde frågor kring att sälja guld.

Vi rekomenderar alltid att i första hand vända sig till en yrkesman för bedömning.

Konsumentvägledaren Christine Fransholm i Eskilstuna ”varnar allmänheten att sända iväg ägodelar (guldföremål) i postförsändelser utan garantier, för då finns risk att bli lurad och vid tvist är kunden ofta helt rättslös” – Detta är något som vi även instämmer med helt och fullt.

Platina – Den ädlaste av dom ädla!

Platina är ett metalliskt grundämne som tillhör platinagruppen av de ädla metallerna och som redan 1557 beskrivs av den italienske humanisten Julius Caesar Scaligers som en mystisk metall som förekom i de centralamerikanska gruvorna.

Namnet kommer av det spanska ordet platina som betyder ”litet silver” vilket antagligen beror på metallens färg som är vackert silvervit. Platinan förändrar sig dock inte i luften (så kallad oxidering) och glansen påverkas inte heller av glödgning (uppvärmning).

Platina har sedan länge ansetts som den finaste och dyrbaraste av alla ädelmetaller, dess stora tyngd (21.4 jämfört med 18 k guld ca 16.0) ger en extra känsla för platinasmycken. Alla dessa egenskaper sammantaget placerar Platinan som kungen bland ädelmetallerna .

Den Platina som används vid smyckes tillverkning har en halt av 950/1000 delar, vilket innebär att den till 95 % består av ren Platina samt 5 % tillsatta legeringsmetaller (wolfram eller koppar är det vanligaste, wolfram ger en hårdare legering).

När vi som guldsmeder arbetar med Platina så krävs det en annan metod än med exempelvis vitguld. Platinan är tidsödande att arbeta med då arbetsmomenten slipning och putsning tar tre till fyra gånger så lång tid att utföra i jämförelse med motsvarande smycke i vitguld. När det kommer till sammanfogning av Platina så fungerar inte traditionell hårdlödning utan för bästa resultat så krävs svetsning.

Prisskillnaden på en ring i 18 k vitguld och en dito ring i Platina var tidigare så att den sistnämnda hade ett pris som var ca tre gånger så högt. Guldprisets utveckling de senaste åren har dock resulterat i att skillnaden prismässigt har blivit betydligt mindre.

Så för dig som inte nöjer dig med att enbart sätta en guldkant på tillvaron rekommenderar jag att välja en ring i PlatinaPlatina ring med prinsess samt baguette slipade diamanterHandsmidd designad ring i Platina med en prinsesslipad diamant infattad samt 16 st baguetteslipade diamanter infattade på sidorna. Totalvikten på diamanterna är ca 1.88 ct, kvalité: Tw,vs