Akvamarin är en av nutidens mest välkända ädelstenar, och har i årtusenden använts som amulett, juvel och smycke. Namnet kommer från de latinska orden aqua marina, bokstavligen ”havets vatten”. Akvamarin är mars månadssten och dess betydelse är mod.

Akvamarin ring

En ring med akvarmarin passar dig som söker efter en blå sten och som vill ha en unik ring med en klassisk ädelsten. Akvamarin har en naturlig färg vilket gör att den passar i flera sammanhang.

 

 

 

 

 

 

 

 

Akvamarin halsband

Ett halsband med akvamarin är en rolig färgklick mot stilrena plagg. Halsbandet passar därför både till vardags men också vid festligare tillfällen. Kontakta oss för att få se exempel på hur ett halsband med akvamarin kan se ut.

 

 

 

 

 

 

 

 

örhängen med akvamarin bröllop

Akvamarin örhänge

Ett par örhängen med akvamariner passar säskilt bra för att fånga upp traditionen med att bära något blått på din bröllopsdag.

”Något gammalt, något nytt, något lånat och något blått”

 

 

 

 

 

 

Läs mer om akvamarin

Traditionellt förknippas akvamarin med havet, och sjöfarare trodde länge att de kunde försäkra sig om en lycklig och säker färd genom att medföra en akvamarin, den har också använts för att bota förgiftning.

Akvamarin egenskaper

Akvamarin är liksom smaragd en variant av ett mineral som kallas beryll. De har samma kemiska sammansättning, men föroreningar av olika metalljoner ger olika beryller varierande färg. Andra varianter av beryll är heliodor, den gula beryllen; goshenit, färglös beryll; morganit, rosa beryll; grön beryll, den ljusgröna varianten som skiljer sig från smaragd genom att den inte är färgad av krom; samt den mycket sällsynta bixbiten, en röd variant som enbart hittas i Utah, USA.

Samtliga beryller är väl anpassade för smycken, med en hårdhet tillräcklig även för ringar som används regelbundet.

De olika beryllvarianternas egenskaper, såsom färg, kan modifieras genom ett antal olika behandlingar.

Grönaktiga akvamariner kan värmebehandlas för att ta bort de gröna nyanserna så att endast de blå finns kvar. Den blå färgen i sig förändras dock inte.

Vart finns Akvamarin?

Brasilien är en av de absolut främsta fyndplatserna för akvamarin, tillsammans med Ryssland samt vissa delar av Afrika. De ryska gruvorna vid Uralbergen är dock inte lika betydelsefulla idag med hänseende på kvantitet.

Akvamarinfyndigheter finns emellertid spridda över en stor del av jordytan, om än i små mängder på de flesta platser.

Ett område som ofta, utan egentlig grund, glöms bort då man talar om akvamarin är Pakistan. I Gilgit, norra Pakistan, har några av världens mest spektakulära akvamarinkristaller hittats, och därifrån kommer också en betydande del av den akvamarin som bryts idag.

Lika fullt har man ännu inte hittat någon fyndighet som överträffar Santa Maria i Brasilien. Därifrån har världens överlägset finaste akvamariner, med den mest intensiva blå färgen, kommit i århundraden. Dessa akvamariner är så berömda att ”Santa Maria-akvamarin” nästintill blivit ett handelsnamn för stenar med den allra intensivaste blå färgen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *