Vår historia

Läs mer

Guldsmeder i generationer

I familjen har det funnits guldsmeder i flera generationer, ända så långt tillbaka som 1806. Själv så är Jenny den tredje generationens guldsmed och hon har följt i sin fars fotspår på samma sätt som han följde i sin fars.

När jag var liten så var jag mycket i pappas verkstad och lekte medans han arbetade. Jag älskade att pyssla och kunde sitta i timmar för att göra små figurer av metalltrådar. Där och då så tog jag också efter det min far gjorde i guldsmedsbänken bredvid. Att ha varit med och observerat från tidig ålder hade jag sedan stor nytta av under min utbildning till guldsmed.

– Guldsmedsmästare Jenny Fors Gentele

Det var dock inte alltid solklart att Jenny ville bli guldsmed, inte för henne själv i alla fall. Barndomsvänner har däremot sagt att de alltid vetat att hon skulle bli guldsmed.

Som 16 åring så började Jenny hjälpa sin far i verkstaden, både vid arbetsbänken samt med att ta emot kunder. Jenny följde även med sin far på en kurs i CAD vilket gav blodad tand.

CAD öppnade upp en helt ny värld inom smyckes design för mig och jag fastnade i timmar med att rita upp idéerna i huvudet.