Fem tips till den perfekta förlovningsringen

tips förlovningsring

1. Välj en förlovningsring utifrån dig själv

Det är lätt att gå vilse i djungeln av förlovningsringar och det är kanske inte alltid så enkelt att välja. Som guldsmed så är mitt råd att försöka titta ut vilken stil du gillar och sedan utifrån det kan vi gemensamt bena ut hur vi ska designa din perfekta förlovningsring.

Glöm inte att även tänka lite utifrån din livsstil i valet av förlovningsring eftersom ringen ska bäras varje dag. Om du går och stör dig på din förlovningsring så kommer det inte spela någon roll hur vacker den är, du kommer ändå inte trivas i den. Så välj en design som fungerar i din vardag!

Har du och din partner olika tankar kring hur era ringar ska se ut? Det är viktigare att ni trivs i era respektive ringar än att de matchar med varandra.

2. Tänk på kvalité

En ring ska inte enbart vara vacker utan den ska även tåla att användas vare dag i många år framöver. Därav är kvalitén otroligt viktig både när det kommer till materialet, designen, stenarna och hantverket. Vårt råd är alltid att vända sig till en guldsmed, dom vet vad en förlovningsring kommer utsättas för när det kommer till slitage och vad som håller i längden. Ett exempel på något som vi starkt avråder från när det kommer till förlovningsringar och vigselringar är silver då et är en allt för mjuk metall.

När det kommer till ädelstenar så är det viktigt att de har tillräcklig hårdhet för att klara det dagliga slitage de kommer utsättas för.

Idag är det populärt med nätta, smala ringar. Detta kan vara väldigt vackert och på Pinterest och Instagram så går det se mängder med vackra varianter. Ha dock i åtanke att visa av dessa modeller inte alltid är skapade för att bäras dagligen utan många gånger mer skapade för att bli vackra på en bild. Jag som guldsmed kan se att de inte tål daglig användning och kallar därmed dessa ringar för Pinterest-ringar.

Förlovningsring i ask

3. Fundera kring Er budget för förlovningsring

Det är bra att fundera kring vad Ni har i budget för er förlovningsring. När vi sätter oss ner under ett bokat besök för att designa Er ring så kommer budgeten vara något vi frågar om. Vi kan rita upp massa vackra modeller men om de inte är i rätt prisläge för Er så blir det inte givande för varken Er eller mig.

Vi tillverkar förlovningsringar i en mängd olika prislägen och har ingen åsikt kring vad som är en rimlig budget för just er. Men att ha något att förhålla oss till förenklar processen och gör det enklare för oss att vägleda Er bland alla de val som finns.

4. Var ute i god tid

Att skapa en stycktillverkad förlovningsring är så mycket mer än bara att välja en ring. Det är en upplevelse som vi vill att Ni är delaktiga i och som vi hoppas ni kommer minnas med glädje. Något som är viktigt att komma ihåg är dock att hantverk måste få ta tid vilket gör att det många gånger är leveranstid på 4-6 veckor för förlovningsringar med stenar. Ibland mer och ibland mindre.

Var ute i god tid så att Ni kan ta ert beslut i lugn och ro samt att vi guldsmeder inte behöver stressa under tillverkningen.

Stycktillverkad förlovningsring

5. Välj förlovningsring med hjärtat

Strunta i vad andra tycker och tänker eller vad som är på modet just nu.

Välj en förlovningsring utifrån din hand och vad som känns rätt för just dig.

Och glöm inte att det viktigaste är att du funnit rätt partner!

Vårstädning av dina smycken

rengöring diamantring

Det är viktigt att vårda det som ligger dig nära hjärtat. Detta gäller självklart även för dina smycken.

En förlovningsring eller vigselring som används dagligen mår bra av en rengöring mellan varven. Nu så här när våren är ingång så tänkte jag ge lite tips och råd om hur du enkelt rengör dina smycken.

Rengöring av en diamantring behöver inte vara så svårt.

Hur rengör jag min diamantring?

Det finns en mängd olika produkter på marknaden för att rengöra dina smycken. Jag tänker dock tipsa om något som de flesta av oss har hemma. Ett riktigt husmorsknep som även vi guldsmeder använder oss av.

En diamantring som används dagligen kommer bli smutsig av hudkräm, smuts och hudavlagringar. Parfymer, hårsprej och andra produkter kan lägga sig som ett lock över dina diamanter.

Enklaste knepet för att få din diamantring att bli som ny igen är att lägga den i en kopp med varmt vatten från kranen med några droppat diskmedel (exempelvis YES). Låt ringen ligga i 10-15 minuter. Tag sedan upp ringen och skrubba lätt med en mjuk tandborste över ringen och stenen. Skölj sedan av ringen.

Detta är ett enkelt sätt att själv rengöra din diamantring eller guldring.

Ringar med andra typer av ädelstenar eller pärlor avråder jag från att göra rent själv, lämna in dessa till en guldsmed då de kan vara känsliga för rengöringsmedel.

Polering av smycken

Det finns polerings medel som du själv kan använda. Jag säljer och rekommenderar Glanol som fungerar på de flesta metaller.

Diamantring före rengöring och polering
Diamantring innan rengöring och polering hos guldsmed
Diamantring efter rengöring och polering
Samma ring efter rengöring och polering hos guldsmed

För att få upp den glansen ditt smycke hade när det var nytt så är det dock bäst att lämna över arbetet till mig som guldsmed. Jag går då över smycket och tar bort märken samt slipar och polerar upp smycket till sin forna glans.

Översyn och renovering av dina smycken

Min förhoppning är att du använder dina smycken eftersom det betyder att du tycker om dom. Allt som används slits dock och behöver ibland en ses över.

Jag brukar rekommendera mina kunder att göra en översyn av sina smycken efter att de haft dem i ett år ungefär. Då kan jag se vilken typ av användare just du är och ge en serviceintervall utifrån detta.

Är du osäker på hur dina smycken mår, vill ha en putsning, köpa Glanol eller kanske vill att vi uför en rengöring av din diamantring?

Hör av dig till oss på jenny@fors.org eller 073-526 16 31 så bokar vi in en tid!

Guldsmedsmästare Jenny Fors Gentele

Rättvisemärkta smycken?

Idag pratas det om kravodlat, närproducerat och rättvisemärkt när det gäller nästintill allt. Går vi till mataffären så står varor som är ekologiska på rad och aldrig har vi varit så noggranna med vad vi köper. När det gäller nästan allt.

I min bransch så ser det lite annorlunda ut, fokus ligger på något helt annat.

Pris

De gånger som jag får frågan om under vilka förutsättningar mina smycken tillverkas, om hur min och mina arbetspartners arbetsmiljö ser ut eller hur det material som mina smycken tillverkas av påverkar miljön. De gånger som jag får dessa frågor är lätt räknade.

Mailen med frågor om pris är desto fler.

Att jag tillverkar mina smycken i egen verkstad, av återvunnet material med leveranstider som tillåter mig själv och mina arbetspartners så som juvelfattare samt gravör att ha anständiga arbetstider, det kommer nästintill aldrig på tal.

Ofta så jämförs det arbete som jag utför och de priser som jag tar med arbeten utförda av maskiner. Är det rättvist?

Mitt hantverksmässigt utförda arbete med material av högsta kvalité jämförs med massproducerade smycken tillverkade i låglöneländer under tveksamma arbetsförhållanden. Är det rättvist?

Ofta är ett smycke en kärleksgåva, en vigselring eller kanske förlovningsring som skall bäras som ett glädjande minne många år framöver. Är då priset den avgörande faktorn eller är kanske kvalité något som är viktigare att fokusera på?

Hur kärleksfull är gåvan om processen för att framställa den innebär att vår miljö tar skada, människor får arbeta för lite och ingenting och hantverkskunskapen som finns sakta men säkert försvinner?

guldsmed

 

 

Designa egen ring

Tänk vilken fantastisk start på dagen, när jag vaknade i morse så fick jag se att Ni nu är 20.000 som har varit inne och gillat Jewellery by Jenny på facebook. Ett stort tack går ut till varenda en av Er därute som följer mitt arbete med att tillverka unika smycken utifrån era önskemål!

Designa egen ring

Det jag har specialiserat mig på är ju faktiskt just att vara ett hjälpmedel för Er så att ni med min hjälp kan designa egen ring helt utifrån era önskemål, förutsättningar samt budget. Jag kan även designa egen ring utifrån en sten som faller Er i smaken. Här får Ni ett exempel hur det kan se ut.

unik ädelsten

Denna ädelsten är en Fenakit som kommer från ädelstensgruppen. Fenakit är en mycket sällsynt snövit ädelsten och hittas endast på några få platser i världen.

Fenakiten är inte bara sällsyntare än diamant, den har också bättre briljans och eld än de allra flesta av våra andra vita ädelstenar. Dessutom är den hårdare än både bergkristall, granater och många andra smyckestenar.

Varför har då nästan ingen hört talas om Fenakiten? Svaret är att den är för sällsynt. Det hittas inte tillräckligt många Fenakiter i världen för att större smyckeskedjor ska kunna köpa in dem, och infatta i många identiska smycken. Istället måste varje fenakit slipas individuellt, i den form som passar bäst för råkristallen, och infattas i ett unikt formgivet smycke.

Jag designa en egen ring som jag kallar för Magnificent (Ni finner den HÄR) en ring som kan beställas i både vitguld, rödguld, roséguld samt platina med denna vackra ädelsten som mittsten samt rosa briljantslipade diamanter runt om.

unik ring

 

Designa din egen exklusiva vigselring under bröllopsmässan!

Förlovningsringar i palladium?

Palladium

Palladium är ett metalliskt grundämne med den kemiska betäckningen Pd. Det är en ädelmetall och hör till gruppen platinametaller. Det är den mest reaktiva av platinametallerna och har atomnumret 46. Till utseende så är den metalliskt silvervit.

Historia

Metallen Palladium upptäcktes av den brittiska fysikern William Hyde Wollaston år 1803. William upptäckte den nya metallen Palladium under brytning av råmalm, där tillsammans med ädelmetallen platina, visade den sig för första gången. För att utvinna palladiumet så behandlade han malmen med kemikalier.

Två år tidigare upptäcktes asteroiden Pallas som sedan Palladium kom att uppkallas efter, asteroiden var i sin tur benämnd efter den grekiska guden Athena som enligt berättelsen besegrade Pallas och fick därefter detta namn som smeknamn.

Förr användes palladiumklorid för att bota tuberkulospatienter, detta ersattes sedan av mer effektiva metoder då Palladiumet även medförde negativa biverkningar.

Egenskaper och användning

Palladium är en metall som inte reagerar med syre under normala temperaturer vilket innebär att den, till skillnad från exempelvis silver, inte oxiderar i luften. Av ädelmetallerna så har palladium lägst smältpunkt och densitet. Den är den minst ädla av platinametallerna men är däremot lättast att legera.

Palladium har den speciella förmågan att kunna absorbera 900 gånger sin egen volym med väte. Detta har man bland annat försökt utnyttja för att åstadkomma en kall fusion. Det lyder dock delade meningar från forskare kring om det är möjligt eller inte att åstadkomma en sådan kall fusion.

Palladium är en mångsidig metall med liknande egenskaper som de övriga platinametallerna. Det vanligaste användningsområdet är som kemisk katalysator och används bland annat till avgasreningssystem. Metallen används även inom elektronik, framställning och lagring av vätgas, fotoframkallning, lödning, smycken och som investering.

Palladium i smyckenpalladium-ringar

I Sverige har Palladium blivit en populär metall att tillverka exempelvis förlovningsringar och vigselringar av, detta på grund av att dess färg liknar platinans men priset blir lägre. Metallen är ganska lik platinan att arbeta med och har varit ett bra alternativ för de som tyckt att vitguld haft en för grå nyans men samtidigt känt att ringar i platina blivit för dyrt.

Palladium är en ädelmetall som är ett bra alternativ till både platina och vitguld. Den tillhör platinagruppen av metaller och på många sätt har dessa två modeller många likheter. De har båda en vackert vit färg och deras smältpunkt är mycket hög men något som skiljer dem åt är dess specifika vikt. Platina är en riktig tungviktare med sin specifika vikt på 21,4 medans palladiumet bara har en specifik vikt på 12,0.

Palladium kan även användas som legeringsmetall vid framställning av vitguld till smycken. Den bästa färgen på vitguld fås vid en legering med 16 % palladium.

Förekomst

Palladium är ett sällsynt grundämne. De länder som bryter största mängderna palladium är Ryssland, Sydafrika, Kanada och USA. Palladium utvinns till största delen tillsammans med platina och är även en biprodukt från nickel och koppar brytning.

Innan metallen säljs vidare så raffineras och förädlas den, detta sker ofta i det land metallen utvunnits. En stor del av handeln sker via speciella börser och branschföreningar men det säljs även direkt  till gruvbolag.

Tack för 2013

Vigselringar, förlovningsringar, halsband, örhängen och mycket mer från Jewellerybyjenny.se och förlovningsring.se

Ett stort tack till våra kunder under det gångna året, tillsammans är detta de smycken vi skapat!

Detta är vad Ni gillade mest i år på instagram.

Ett stort TACK till alla mina kunder och följare. Tillsammans gör vi så att världen gnistrar!

Följ min Instagram jewellery_by_jenny

eller besök

https://www.jewellerybyjenny.se
https://www.xn--frlovningsring-vpb.se/
https://www.facebook.com/juveler

Septum

Vissa av er kanske har varit inne på Maxinnes blogg och sett det piercingsmycke som jag har tillverkat till henne.

Efter att ha gjort sin septum piercing och sedan gått med ett smycke som inte syntes under läkningsprocessen så valde hon att under förra helgen när hon fyllde 25 år avslöja det hon hålt hemligt.

Under tiden piercingen läkte så var hon förbi hos mig och vi skissade upp lite olika förslag på modeller som skulle kunna passa henne. Hon önskade att den skulle vara i roséguld och hänga ner en bit mot läppen.

Resultatet blev som ni kan se på bilderna här nedan, både egna och lånade av snygga Maxinne.

Inom kort kommer det även finnas några modeller av piercingsmycken här på Jewellery by Jenny så för er som är intresserade av att vara lika snyggt utsmyckad som Maxinne rekommenderar jag att hålla utkik här!

piercingsmyckenseptumpiercing

Vad tycker Ni?

Har du själv en piercing och skulle vilja ha något liknande smycke? 

Ny hemsida, nya exklusiva ringar!

hjärtslipad ädelsten

Nu har vi lanserat förlovningsring.se vilket är en hemsida med alla typer av förlovningsringar och vigselringar.

Här kan Ni hitta inspiration till er förlovningsring och utifrån era önskemål så tar vi fram något unikt!

För att fira lanseringen av den nya hemsidan så kommer alla våra kunder som köper förlovningsringar innan nyårsafton 2013 att få en gåva i form av en vacker hjärtslipad ädelsten (gäller så långt lagret räcker). För att ta del av detta så uppger ni helt enkelt bara att ni vill ta del av NYÅRSYRAN vid Er beställning.

Här på jewellerybyjenny.se kommer ni i fortsättningen också självklart kunna ta del av mina exklusiva smycken i alla dess former så som örhängen, ringar, armband, halsband mm

På planeringen ligger att rita upp fler herrsmycken!