Skötselråd smycken

Ni kanske precis har fått ert drömsmycke levererat eller så har Ni ett smycke sen tidigare och undrar hur detta ska skötas på bästa sätt.

Opaler och smaragder är ädelstenar som är känsliga för upphettning och avkylning, därför är det bäst att överlämna putsning och rengöring av dessa till en guldsmed.

Även smycken med pärlor ska hanteras försiktigt då dessa inte skall utsättas för putsmedel eller rengöringsvätskor.

Ni gör därför klokast i att även lämna smycken med pärlor till en guldsmed för uppfräschning.

Vid minsta tveksamhet när det gäller ett smycke och vilken typ av hantering det tål så bör en guldsmed kontaktas.

Putsning av smycken

Många smycken har till en början en blank och högglanspolerad yta vars glans efter en tids användning minskar, detta går att åtgärda enkelt själv hemma.

Glanol är din bästa vän för att fräscha upp ett smycke. Ta en bomullsduk med lite pol på, sen är det bara att sätta igång och gnugga tills ert smycke glänser igen.

Putsning ring

Glanol fungerar utmärkt på guld, silver, rostfritt, krom, mässing mm. När Ni är nöjd med poleringen av smycket så kan det tvättas rent.

Rengöring av smycken

Lägg smycket i en liten skål med hett vatten och lite YES handdiskmedel. När smycket fått ligga i vattnet i ca 10 minuter så ta upp det och borsta rent det med en mjuk tandborste innan Ni sköljer av det.

Är ert smycke en ring så bör Ni vara lite extra noggrann inuti ringen och under stenarna där mycket smuts kan fastna.

rengöring förlovningsring

Om smycket är slitet så kan stenar lossna vid rengöring så håll er därför över något som tex en skål utifall detta skulle hända.

När Ni har borstat rent med tandborste så är det dags för att skölja av smycket och sedan lägga det för att torka. Även vid avsköljning kan det vara klokt att ha en skål under utifall någon sten lossnar vid detta moment.

Smycken är till för att användas men med användning så kommer även slitage. På ett hängsmycke kan exempelvis öglan utsättas för nötning och bör därför ses över emellanåt, i synnerhet om det används dagligen. Armband utsätts också för så kallad mekanisk nötning och slitage brukar ske mest vid låset.

När det gäller ringar som används dagligen, t.ex förlovningsringar och vigselringar så är det framförallt infattning av eventuella stenar som utsätts för slitage i form av nötning. När Ni köper en ring från Jewellery by Jenny så får ni kostnadsfri översyn av era ringar de första 2 åren, det är sedan klokt att med jämna mellanrum se över infattningarnas skick hos en guldsmed.