Handgjorda smycken

Handgjorda smycken har alltid legat mig nära hjärtat och enda sedan barnsben så har guldsmedsverkstaden varit en del av mitt liv. Det var här jag med nyfikna ögon följde vad min far och farfar arbetade med för tillfället, det var fascinerande att se hur de skapade handgjorda smycken från en bit metall som till en början inte såg så mycket ut för världen.

Hantverket och att skapa handgjorda smycken och ringar har funnits med vår släkt i flera generationer enda så långt tillbaka som 1806. Sedan dess har mycket förändrats men när det kommer till att skapa handgjorda ringar och smycken är mycket sig likt.

Den vals min farfar köpte 1943 för 1.200 kr använder jag än idag och ringregeln som han under alla år smidde ringar på används också fortfarande flitigt. Faktum är att många av de verktyg jag som guldsmedsmästare kan köpa idag är detsamma som förr, om än av lägre kvalité.

Hållbarhet och handgjorda smycken

Något som har förändrats i samhället i stort är synen på hållbarhet. När allt ska gå snabbare och snabbare, så är det ofta kvalitén som blir lidande. Vi som guldsmeder märker det på nytillverkade verktyg men också när vi tittar på de smycken som idag tillverkas.

Ett gott hantverk måste tillåtas att ta tid och det är därför mitt fokus alltid är på kvalité och inte kvantitet när jag tillverkar handgjorda smycken.

Det händer att vi får in smycken till vår guldsmedsverkstad som tillverkats av tidigare generationer av guldsmeder i vår släkt. Min målsättning är att de smycken jag tillverkar idag också ska kunna bäras i generationer framöver.

Handgjorda smycken

Handgjorda smycken idag

När jag tillverkar handgjorda smycken idag så kombinerar jag mina förfäders tekniker med dagens teknik så som CAD, laser och mikroskop. Detta ger mig det bästa av två världar.

Min utgångspunkt ligger alltid i hur jag ska kunna skapa ett smycke som blir hållbart och av hög kvalité. Här måste man både se till den hantverksmässiga delen samt designen.

Många massproducerade smycken tillverkas med fokus på att de ska gå snabbt att tillverka samt att det ska gå åt så lite material som möjligt.

Våra handgjorda ringar och smycken

Alla våra smycken styck tillverkas på beställning utifrån våra kunders önskemål samt budget. Detta gör att varje smycke i sig är unikt vilket både blir roligare för mig som guldsmed samt er som kund. Jag får hela tiden nya utmaningar och ni får ett smycke att vara ensam om!

Kontakta guldsmeden Jenny Fors Gentele

bg_image

Jenny Fors Gentele
Guldsmed / Smyckesdesigner

Tel: 073-5261631

Mail: jenny@fors.org

Skicka oss en förfrågan