Det är viktigt att vårda det som ligger dig nära hjärtat. Detta gäller självklart även för dina smycken.

En förlovningsring eller vigselring som används dagligen mår bra av en rengöring mellan varven. Nu så här när våren är ingång så tänkte jag ge lite tips och råd om hur du enkelt rengör dina smycken.

Rengöring av en diamantring behöver inte vara så svårt.

Hur rengör jag min diamantring?

Det finns en mängd olika produkter på marknaden för att rengöra dina smycken. Jag tänker dock tipsa om något som de flesta av oss har hemma. Ett riktigt husmorsknep som även vi guldsmeder använder oss av.

En diamantring som används dagligen kommer bli smutsig av hudkräm, smuts och hudavlagringar. Parfymer, hårsprej och andra produkter kan lägga sig som ett lock över dina diamanter.

Enklaste knepet för att få din diamantring att bli som ny igen är att lägga den i en kopp med varmt vatten från kranen med några droppat diskmedel (exempelvis YES). Låt ringen ligga i 10-15 minuter. Tag sedan upp ringen och skrubba lätt med en mjuk tandborste över ringen och stenen. Skölj sedan av ringen.

Detta är ett enkelt sätt att själv rengöra din diamantring eller guldring.

Ringar med andra typer av ädelstenar eller pärlor avråder jag från att göra rent själv, lämna in dessa till en guldsmed då de kan vara känsliga för rengöringsmedel.

Polering av smycken

Det finns polerings medel som du själv kan använda. Jag säljer och rekommenderar Glanol som fungerar på de flesta metaller.

Diamantring före rengöring och polering
Diamantring innan rengöring och polering hos guldsmed
Diamantring efter rengöring och polering
Samma ring efter rengöring och polering hos guldsmed

För att få upp den glansen ditt smycke hade när det var nytt så är det dock bäst att lämna över arbetet till mig som guldsmed. Jag går då över smycket och tar bort märken samt slipar och polerar upp smycket till sin forna glans.

Översyn och renovering av dina smycken

Min förhoppning är att du använder dina smycken eftersom det betyder att du tycker om dom. Allt som används slits dock och behöver ibland en ses över.

Jag brukar rekommendera mina kunder att göra en översyn av sina smycken efter att de haft dem i ett år ungefär. Då kan jag se vilken typ av användare just du är och ge en serviceintervall utifrån detta.

Är du osäker på hur dina smycken mår, vill ha en putsning, köpa Glanol eller kanske vill att vi uför en rengöring av din diamantring?

Hör av dig till oss på jenny@fors.org eller 073-526 16 31 så bokar vi in en tid!

Guldsmedsmästare Jenny Fors Gentele

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *