Har du någonsin funderat över var en diamants väg startar och hur processen går till som gör att den slutar som den färdiga produkten som aldrig slutar fascinera oss? 
Läs vidare så kommer du få svar!

En diamant färdas genom många länder och många händer, innan den hamnar på din.

Gruvor: Ungefär 65 procent av alla diamanter bryts i Afrika, de flesta i Botswana. Diamanter hittas i en vulkanisk sten som kallas kimberlit, denna tas från gruvans väggar i stora bitar och sedan hamnar de i en kross för att bli mindre bitar. Dessa går sedan vidare till en sortering där eventuella diamanter separeras från övrigt material.  Detta sker genom ett antal olika processer som sträcker sig från att använda gammaldags skärmar till röntgen och lasrar.

Delning, slipning och polering: En obearbetad diamant ser väldigt anspråkslös ut med sin glanslösa yta. Det är slipning och polering som skapar det vi kallar för eld vilket ger stenen liv. Det är viktigt att en diamant får rätt proportioner vid slipningen för att få så mycket eld som möjligt. 

En felslipad sten gör att ljuset inte färdas på det sätt som vi vill i diamanten och resultatet blir en livlös sten.Tidigare kunde processen då stensliparen bestämde hur en sten skulle bli delad vara i flera dagar men idag med hjälp av ny teknik så går detta betydligt snabbare. Stenarna skannas idag av en dator som visar hur man klyver stenen för maximal briljans. Under det sista steget i slipningen, som kallas facetering, så poleras också stenen.

Gradering: Innan Gemological Institute of America (GIA) skapade en standardiserad graderingsskala 1953 hade varje återförsäljare sitt eget system, förvirrande både för kunder och återförsäljare. Idag är de flesta diamanter skickade till ett laboratorium där de kontrolelras och graderas efter Carat, Colour, Cut och Clarity. Detta är även känt som diamantens fyra C: n.

Är ni intresserade av att lära er mer om diamanter så kan jag rekommendera er att gå in och läs mitt tidigare inlägg om diamanter HÄR!
Läs även inläggen om de kända stenarna Hope diamanten och Cullinan diamanten som jag tidigare har skrivit om här i min smyckesblogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *