Chat with us, powered by LiveChat

Category Archives: Ädelstenar

Blast of colour

coctailringarDessa roliga ringar som jag ritade upp igår och kallar Blast of colour har jag själv gått och blivit lite smått förälskad i. Tror jag ska göra ordning en till mig själv men kan inte riktigt bestämma mig för vilken, den med rosa turmalin i 18 k vitguld eller den med lila ametist i 18 k roséguld

Både rosa och lila är två färger som jag tycker mycket om vilket gör att valet blir extra svårt!

Vilken hade ni valt?

Vet ni förresten vad denna typ av slipning av ädelstenar kallas?

Cabochonslipning och denna kan ni läsa mer om HÄR!

Två frågor till mina läsare

Så här ser det ut just nu i min lilla undersökning på facebook, har du svarat?

Om du inte har gjort det så tycker jag du klickar dig vidare HÄR och svarar redan idag. Dela gärna med dig av frågan till dina vänner, ju fler som svarar desto mer rättvisande resultat!

Nu ska jag sitta i verkstaden och jobba lite ett tag och sen ska jag iväg och göra lite ärenden.

Jag behöver era tips och råd angående en sak nämligen ifall man gör bäst i att köpa en Ipad eller en smidig,lätt, liten bärbar dator (och när det gäller det sistnämnda i så fall vilket märke rekommenderar ni?). 

Jag ska ha den när jag är på resande fot för att svara på mail, skriva här i min smyckesblogg osv som ett komplement till den bärbara jag har när jag ritar i CAD för den väger på tok för mycket att ta med sig om man inte måste.

Skriv gärna en kommentar här på bloggen om vad ni tycker….

Vilken är din favorit slipning?

Gå in på Jewellery by Jennys facebooksida och svara på vilken som är din favorit slipning av diamanter!

Klicka här för att komma direkt till omröstningen!

Här ser ni olika ringar med olika form på diamanterna.

Olika slipningar av diamanter

Den vanligaste slipningen av diamanten är briljantslipad diamant, en slipning som ger en mycket god ljusåtergivning. 

Prinsess slipad diamant är fyrkantig och är en vanligt förekommande slipform som kan bli väldigt effektfull i vissa former av infattningar. Har en ganska god ljusåtergivning.

Smaragdslipad diamant förekommer mer sällan. Har sämre ljusåtergivning än briljant och prinsess slipade diamanter generellt.

Cushion slipad diamant, “kuddformad” till sin form med en ganska god ljusåtergivning.

Hjärtslipad diamant, en slipform som kommer till sin rätt vid något större storlekar. Jag rekomenderar minst 0.18 ct. Kan ha en god ljusåtergivning, men allt för ofta ser man mindre bra slipningar.

Marquise slipad diamant (kallas även Navette slipad).

Flanders slipad diamant, en slipform som ger en mycket god ljusåtergivning. 

Baguette slipade diamanter. En slipform som har en mindre god ljusåtergivning. 

En diamants väg

Har du någonsin funderat över var en diamants väg startar och hur processen går till som gör att den slutar som den färdiga produkten som aldrig slutar fascinera oss? 
Läs vidare så kommer du få svar!

En diamant färdas genom många länder och många händer, innan den hamnar på din.

Gruvor: Ungefär 65 procent av alla diamanter bryts i Afrika, de flesta i Botswana. Diamanter hittas i en vulkanisk sten som kallas kimberlit, denna tas från gruvans väggar i stora bitar och sedan hamnar de i en kross för att bli mindre bitar. Dessa går sedan vidare till en sortering där eventuella diamanter separeras från övrigt material.  Detta sker genom ett antal olika processer som sträcker sig från att använda gammaldags skärmar till röntgen och lasrar.

Delning, slipning och polering: En obearbetad diamant ser väldigt anspråkslös ut med sin glanslösa yta. Det är slipning och polering som skapar det vi kallar för eld vilket ger stenen liv. Det är viktigt att en diamant får rätt proportioner vid slipningen för att få så mycket eld som möjligt. 

En felslipad sten gör att ljuset inte färdas på det sätt som vi vill i diamanten och resultatet blir en livlös sten.Tidigare kunde processen då stensliparen bestämde hur en sten skulle bli delad vara i flera dagar men idag med hjälp av ny teknik så går detta betydligt snabbare. Stenarna skannas idag av en dator som visar hur man klyver stenen för maximal briljans. Under det sista steget i slipningen, som kallas facetering, så poleras också stenen.

Gradering: Innan Gemological Institute of America (GIA) skapade en standardiserad graderingsskala 1953 hade varje återförsäljare sitt eget system, förvirrande både för kunder och återförsäljare. Idag är de flesta diamanter skickade till ett laboratorium där de kontrolelras och graderas efter Carat, Colour, Cut och Clarity. Detta är även känt som diamantens fyra C: n.

Är ni intresserade av att lära er mer om diamanter så kan jag rekommendera er att gå in och läs mitt tidigare inlägg om diamanter HÄR!
Läs även inläggen om de kända stenarna Hope diamanten och Cullinan diamanten som jag tidigare har skrivit om här i min smyckesblogg!

Mohs hårdhetsskala

Mohs hårdhetsskala skapades av den tyske mineralogen Friedrich Mohs och den visar reptåligheten för olika mineraler genom att ett hårdare mineral kan repa ett mjukare. Skalan baseras på tio olika mineraler som fått varsitt värde från 1-10.

Ett materials okända hårdhet bestäms genom att man undersöker vilket mineral på skalan som är det hårdaste som kan repas, eller omvänt, vilket är det mjukaste mineral, som förmår repa provföremålet. Mineral med hårdhet 1-2 kan repas med en nagel, och mineral med hårdhet 1-6 kan repas med en stålspik.

Mohs hårdhetsskala är endast en jämförande skala. Exempelvis är korund dubbelt så hårt som topas, medan diamant är nästan fyra gånger så hårt som korund.

Diamant är det hårdaste naturmaterial som finns, det enda som kan repa en diamant är en annan diamant.

Mohs
hårdhet
Mineral
Absolut
hårdhet
1Talk

Mg3Si4O10(OH)2

 1
2 Gips

CaSO4·2H2O

 3
3 Kalkspat

CaCO3

 9
4 Flusspat

CaF2

 21
5 Apatit

Ca5(PO4)3(OH-,Cl-,F-)

 48
6Fältspat

KAlSi3O8

 

 72
7 Kvarts

SiO2

 100
8 Topas

Al2SiO4(OH-,F-)2

 200
9 Korund

Al2O3

 400
10 Diamant

C

 1500

En ädelsten i ett hängsmycke eller ett par örhängen utsetts inte för samma påfrestningar som till exempel en ädelsten i en ring eller ett armband. Detta är något som man bör tänka på i val av sten och något som vi alltid informerar våra kunder om.

I vår miljö finns det även kvartsdam som gör att en sten i en ring med hårdhet under 7 ganska snabbt kan påverkas bara genom att komma i kontakt med detta.

Mohs
hårdhet
Ädelsten
2…2,5Bärnsten
 3,5 Korall
Pärlemor
4…5 Malakit
 5 Obsidian
 6 Månsten
Lapis lazuli
Opal
Turkos
 6,5 Hematit
 6,5…7 Granat
Jade
 7 Agat
Ametist
Kalcedon
Karneol
Onyx
Tigeröga
 7,5 Akvamarin
Beryll
Zirkon
 8 Smaragd
Topas
 8,5 Krysoberyll
 9 Rubin
Safir
 10 Diamant

 

Har du någon fundering kring en speciell ädelsten så tveka inte att skicka en förfrågan.

Cabochonslipning

Cabochon  kommer från ordet caboche som betyder tjockt huvud på franska.

Det är en ädelsten som är slipad utan fasetter med en välvd ovansida samt  en undersida som är flat eller lätt konvex.

Vi kallar denna typ av slipning för cabochon eller cabochonslipning och den används oftast till ädelstenar som är starkt färgade eller halvt ogenomskinliga (opaka) ädelstenar.

Ring i 18 k vitguld med en cabochonslipad grön grossulargranat samt briljantslipade diamanter i två bågar.

Kontakta mig för mer info. 

Vilken är din månadssten?

Månadsstenar är en modifiering av zodiakstenarna där ädelstenarna symboliserar årets tolv månader i den gregorianska kalendern. 

Inom viss folktro så har ädelstenarna tillskrivits magiska egenskaper och man tror på att dessa stenar skänker lycka åt den som bär en sten som motsvarar det stjärntecken/månad bäraren är född i.

En månadsten i ett smycke kan vara en trevlig present tex vid en födelsedag eller som dopgåva.

Ädelstenarna har varierat inom både månads- och zodiak-stensystemet.

I USA gjordes 1912 ett försök att standardisera månadsstenarna (birth stones) av the American national association of jewelers. Dess lista är för närvarande den mest använda i ett flertal länder. Vissa alternativ har tagits fram som använder mindre dyrbara ädelstenar.

JanuariGranat / Rosenkvarts

FebruariAmetist / Onyx

MarsAkvamarin / Röd Jaspis

AprilDiamant / Bergskristall

MajSmaragd / Krysopras

JuniPärla / Månsten

Juli – Rubin / Jade

Augusti – Peridot / Sardonyx

September – Safir / Lapis Lazuli

Oktober – Opal / Rosa Turmalin

November – Gul Topas / Citrin

December – Rubin / Turkos

Här kommer även en lista med de olika stenarnas betydelse:

Cullinandiamanten

Stenen upptäcktes sent en eftermiddag i Gauteng 1905 då en man vid namn Fredrick Wells, föreståndare i gruvan för ett av världens då största diamantbrytningsföretag, Premier Diamond Mining Company. Under en rutinmässig inspektionstur genom gruvan så fångas hans uppmärksamhet av något som reflekterar de sista solstrålarna som når ner i gruvan. Han stannar nyfiket upp för att ta en närmare titt på föremålet. Han är ca 5,5 meter under jordytan och det blanka föremålet satt på den branta väggen i gruvan nån meter ovanför honom. Mr Walls tog sig snabbt till föremålet och fick loss något som vid första anblicken såg ut att vara en mycket stor diamantkristall men pågrund av dess storlek så trodde han att det var glas.

Tester visade senare att det var den största slipbara diamanten som någonsin hittats.

Den vägde 3 106,75 carat eller 621,35 gram och vart uppkallad efter Sir Thomas Cullinan, som öppnade gruvan och var på besök på den händelserika dagen. En del diamantexperter tror att den stora stenen bara var ett fragment och att en annan pjäs (möjligen lika stor eller ännu större) antingen fortfarande existerar eller krossades inom gruvprocessen, det senare är dock mycket osannolikt.

Cullinan presenterades för kung Edward VII på hans 66e födelsedag den 9 november 1907. När den skickades från Afrika till England så var stenen försäkrad för $ 1.250.000. Den berömda firman Asscher’s Diamond Co i Amsterdam fick förtroendet att slipa diamanten. Efter att ha studerat den enorma diamanten i månader så började arbetet med delning samt slipning den 10 februari 1908. Resultatet blev nio större stenar, 96 mindre briljanter samt 9,58 carat av oslipade bitar.

De nio större diamanterna är kvar antingen i de brittiska kronjuvelerna eller i någons personliga besittning inom kungafamiljen. Dessa historiskt ryktbara ädelstenar och deras nuvarande fästen är följande:

The Cullinan I

 

The Cullinan I, även känd som Star of africa, väger 530,20 carat. King Edward lät slipa denna sten till en päronform och placerade den i toppen av spiran som sedan blev en del av kronjuvelerna. Den kan nu beskådas i Towern i London.

 

 

The Cullinan II

The Cullinan II är väger 317,40 carat och den näst största stenarna som slipades från grundmaterialet.

Denna sten slipades till en kuddslipad diamant och placerades som mitt sten i fronten av “imperial state crown of great britain”, även denna sten kan beskådas i Towern i London.

 

 

 

 

The Cullinan III och IV

 

 

 

 The Cullinan III är en päronformad diamant som väger 94,40 karat och sitter infattad i Gueen Mary´s Crown men kan även bäras med Cullinan IV som en pendel-brosch. På många porträtt av Queen Mary så kan man se henne bära dessa två stenar och Elizabeth II använder dem på samma sätt.

The Cullinan IV, en 63,60 carats diamant i kuddform, sitter vanligtvis i Queen Mary krona, men kan även bäras som det beskrivits ovan.

 

 

The Cullinan V

 

 

 The Cullinan V har en trekantig päronform och väger 18,80 karat och är monterad i en brosch för Queen Mary.

 

 

Cullinan VI

 

 

 

The Cullinan VI är en marquise slipad diamant som väger 11.50 carat och som är infattad i ett diamant och smaragd collie.

 

 

The Cullinan VII och VIII

 

 

 

The Cullinan VII väger 8.8 carat och är även denna marquise slipad. Är infattad tillsammans med The Cullinan VII, en sten som väger 6.80 ct och har en kudslipning, i en brosch.

 

 

 

The Cullinan IX

 

 

The Cullinan IX är en päron slipad diamant som väger 4,39 carat och är infattad i en ring