Category Archives: Ädelstenar

Rubin smycken

Rubin smycken – Upptäck rubin ring

Rubiner har länge varit en av de mest eftertraktade ädelstenarna i världen, kända för sin djupröda färg som är lika fängslande som den är mystisk.

Rubinring

Rubin smycken och rubin ring är inte bara en utsökt accessoar utan också en symbol för kärlek, passion och adel, vilket gör den till ett perfekt val för förlovningar, bröllop, eller som en speciell gåva.

Olika typer av rubin ringar

Vi tillverkar alla typer av Rubin ringar.

Allt från klassiska enstenringar med rubiner och alliansringar med rubiner. Men även andra modeller som haloringar med rubin som mittsten, trestensringar och coctailringar. Bara fantasin kan sätta gränser kring vad vi kan skapa till er.

Då vi tillverkar smycken och ringar med Rubin på beställning så kan vi tillsammans med er anpassa designen helt och hållet!

Vill du designa en egen Rubin ring? Kontakta oss här

Vad är Rubin?

Rubin, känd som ’kungen av ädelstenar’, har en rik historia som sträcker sig tillbaka tusentals år. Dess namn härstammar från det latinska ordet ”ruber”, som betyder röd, vilket är en passande beskrivning av dess djupa och levande färg. Historiskt sett har rubiner varit högt värderade av kungligheter över hela världen. De ansågs inte bara som symboler för rikedom och framgång utan tillskrevs också magiska krafter, från att ge skydd i strid till att förutse fara.

I antika tider troddes rubinen kunna bevara hälsan, bota inflammation och skydda bäraren mot onda tankar. Den har även varit en stark symbol för passion och kärlek, ofta associerad med starka känslor och önskan. På grund av dessa starka kopplingar har rubiner blivit populära som det perfekta valet för romantiska gåvor, särskilt rubin smycken som förlovningsringar och årsdagspresenter.

Rubin stenens unika egenskaper

Förutom sin förtrollande färg och historiska betydelse, är rubinen extremt hård, endast överträffad av diamanten, vilket gör den till en praktisk ädelsten för dagligt bruk. Rubin smycken, särskilt rubin ringar, är inte bara en investering i estetik utan också i kvalitet som varar genom generationer.

Något som inte alla känner till är att Rubin och Safir i grunden är samma ädelsten. Två olika varianter av stensorten Korund. Ren korund är färglös, men olika föroreningar ger korunden sin färg. Små mängder krom ger röd färg, och korunden kallas då rubin. Andra förorenande ämnen kan ge andra färger, men dessa stenar kallas då för safir.

Ring med rubin

Varför välja en ring med rubin?

Rubinen, med sin intensiva röda nyans, har alltid varit en favorit bland de som söker något verkligt unikt. Den är inte bara känd för sin skönhet och djupröda färg utan också för sin hårdhet och hållbarhet, vilket gör den idealisk för dagligt bruk i en ring. Rubinringar är perfekta för dem som vill uttrycka sin passion och kärlek genom ett smycke som verkligen sticker ut. Vare sig det är i en enkel solitär ring eller omgiven av gnistrande diamanter, förstärker en rubin ringens skönhet och ger den en omisskännlig närvaro.

Rosa diamanter

De naturligt rosa diamanterna är på fram marsch och har aldrig varit populärare än vad de är idag. Det som startade den ökade populariteten var när sångerskan Jennifer Lopez visade upp en vigselring med en vackert rosa diamant på 6 carat som centersten, en rosa diamantfeber startade genast i Hollywood. Även om Bennifer (Ben Affleck och Jennifer Lopez) sen länge är historia så har de rosa diamanternas popularitet hållt i sig.

 

En annan känd rosa diamant är ”Graff pink” en diamant som enligt uppgift väger 24.78 carat och gick under klubban 2010 på en auktion i Genève för 46 miljoner dollar vilket gör den till den dyraste juvel som någonsin sålts på auktion. Den köptes av diamanthandlaren Laurence Graff som namngav stenen.

 

Darja-ye Noor (betyder ”hav av ljus” på persiska, även stavat Darja-i-Noor, Darja-e Noor, Daria-i-Noor och Darja-i-Nur) är en av de största diamanter i världen, väger uppskattningsvis 182 karat (36 g). Dess färg, ljusrosa, är en av de mest sällsynta att finna i diamanter. Darja-ye Noor finns nu bevarad i Iran.

 

De naturligt rosa diamanterna är sällsynta och kommer generellt från Australien. Argyle gruvan i norr västra Australien producerar cirka 90% av världens utbud av rosa diamanter och dessa är världens enda ”intensiva” rosa diamanter. Rosa diamanter bryts även i Indien, Brasilien och Afrika, men dessa är ljusare i färgen. Sällsynthet leder till att priserna på dessa vackra stenar blir höga vilket har gjort att stenar som efterliknar dess skönhet har blivit eftertraktade och populariteten hos ädelstenar så som rosa morganit samt rosa safir har ökat.

Blast of colour

coctailringar

Dessa roliga ringar som jag ritade upp igår och kallar Blast of colour har jag själv gått och blivit lite smått förälskad i. Tror jag ska göra ordning en till mig själv men kan inte riktigt bestämma mig för vilken, den med rosa turmalin i 18 k vitguld eller den med lila ametist i 18 k roséguld.

Både rosa och lila är två färger som jag tycker mycket om vilket gör att valet blir extra svårt!

Vilken hade ni valt?

Vet ni förresten vad denna typ av slipning av ädelstenar kallas?

Cabochonslipning och denna kan ni läsa mer om HÄR!

Två frågor till mina läsare

Så här ser det ut just nu i min lilla undersökning på facebook, har du svarat?

Om du inte har gjort det så tycker jag du klickar dig vidare HÄR och svarar redan idag. Dela gärna med dig av frågan till dina vänner, ju fler som svarar desto mer rättvisande resultat!

Nu ska jag sitta i verkstaden och jobba lite ett tag och sen ska jag iväg och göra lite ärenden.

Jag behöver era tips och råd angående en sak nämligen ifall man gör bäst i att köpa en Ipad eller en smidig,lätt, liten bärbar dator (och när det gäller det sistnämnda i så fall vilket märke rekommenderar ni?).

Jag ska ha den när jag är på resande fot för att svara på mail, skriva här i min smyckesblogg osv som ett komplement till den bärbara jag har när jag ritar i CAD för den väger på tok för mycket att ta med sig om man inte måste.

Skriv gärna en kommentar här på bloggen om vad ni tycker….

 

Vilken är din favorit slipning?

Gå in på Jewellery by Jennys facebooksida och svara på vilken som är din favorit slipning av diamanter!

Klicka här för att komma direkt till omröstningen!

Här ser ni olika ringar med olika form på diamanterna.

Olika slipningar av diamanter

Den vanligaste slipningen av diamanten är briljantslipad diamant, en slipning som ger en mycket god ljusåtergivning. 

Prinsess slipad diamant är fyrkantig och är en vanligt förekommande slipform som kan bli väldigt effektfull i vissa former av infattningar. Har en ganska god ljusåtergivning.

Smaragdslipad diamant förekommer mer sällan. Har sämre ljusåtergivning än briljant och prinsess slipade diamanter generellt.

Cushion slipad diamant, ”kuddformad” till sin form med en ganska god ljusåtergivning.

Hjärtslipad diamant, en slipform som kommer till sin rätt vid något större storlekar. Jag rekomenderar minst 0.18 ct. Kan ha en god ljusåtergivning, men allt för ofta ser man mindre bra slipningar.

Marquise slipad diamant (kallas även Navette slipad).

Flanders slipad diamant, en slipform som ger en mycket god ljusåtergivning. 

Baguette slipade diamanter. En slipform som har en mindre god ljusåtergivning. 

En diamants väg

Har du någonsin funderat över var en diamants väg startar och hur processen går till som gör att den slutar som den färdiga produkten som aldrig slutar fascinera oss? 
Läs vidare så kommer du få svar!

En diamant färdas genom många länder och många händer, innan den hamnar på din.

Gruvor: Ungefär 65 procent av alla diamanter bryts i Afrika, de flesta i Botswana. Diamanter hittas i en vulkanisk sten som kallas kimberlit, denna tas från gruvans väggar i stora bitar och sedan hamnar de i en kross för att bli mindre bitar. Dessa går sedan vidare till en sortering där eventuella diamanter separeras från övrigt material.  Detta sker genom ett antal olika processer som sträcker sig från att använda gammaldags skärmar till röntgen och lasrar.

Delning, slipning och polering: En obearbetad diamant ser väldigt anspråkslös ut med sin glanslösa yta. Det är slipning och polering som skapar det vi kallar för eld vilket ger stenen liv. Det är viktigt att en diamant får rätt proportioner vid slipningen för att få så mycket eld som möjligt. 

En felslipad sten gör att ljuset inte färdas på det sätt som vi vill i diamanten och resultatet blir en livlös sten.Tidigare kunde processen då stensliparen bestämde hur en sten skulle bli delad vara i flera dagar men idag med hjälp av ny teknik så går detta betydligt snabbare. Stenarna skannas idag av en dator som visar hur man klyver stenen för maximal briljans. Under det sista steget i slipningen, som kallas facetering, så poleras också stenen.

Gradering: Innan Gemological Institute of America (GIA) skapade en standardiserad graderingsskala 1953 hade varje återförsäljare sitt eget system, förvirrande både för kunder och återförsäljare. Idag är de flesta diamanter skickade till ett laboratorium där de kontrolelras och graderas efter Carat, Colour, Cut och Clarity. Detta är även känt som diamantens fyra C: n.

Är ni intresserade av att lära er mer om diamanter så kan jag rekommendera er att gå in och läs mitt tidigare inlägg om diamanter HÄR!
Läs även inläggen om de kända stenarna Hope diamanten och Cullinan diamanten som jag tidigare har skrivit om här i min smyckesblogg!

Mohs hårdhetsskala

Mohs hårdhetsskala skapades av den tyske mineralogen Friedrich Mohs och den visar reptåligheten för olika mineraler genom att ett hårdare mineral kan repa ett mjukare. Skalan baseras på tio olika mineraler som fått varsitt värde från 1-10.

Ett materials okända hårdhet bestäms genom att man undersöker vilket mineral på skalan som är det hårdaste som kan repas, eller omvänt, vilket är det mjukaste mineral, som förmår repa provföremålet. Mineral med hårdhet 1-2 kan repas med en nagel, och mineral med hårdhet 1-6 kan repas med en stålspik.

Mohs hårdhetsskala är endast en jämförande skala. Exempelvis är korund dubbelt så hårt som topas, medan diamant är nästan fyra gånger så hårt som korund.

Diamant är det hårdaste naturmaterial som finns, det enda som kan repa en diamant är en annan diamant.

Mohs
hårdhet
Mineral
Absolut
hårdhet
1Talk

Mg3Si4O10(OH)2

 1
2 Gips

CaSO4·2H2O

 3
3 Kalkspat

CaCO3

 9
4 Flusspat

CaF2

 21
5 Apatit

Ca5(PO4)3(OH-,Cl-,F-)

 48
6Fältspat

KAlSi3O8

 

 72
7 Kvarts

SiO2

 100
8 Topas

Al2SiO4(OH-,F-)2

 200
9 Korund

Al2O3

 400
10 Diamant

C

 1500

En ädelsten i ett hängsmycke eller ett par örhängen utsetts inte för samma påfrestningar som till exempel en ädelsten i en ring eller ett armband. Detta är något som man bör tänka på i val av sten och något som vi alltid informerar våra kunder om.

I vår miljö finns det även kvartsdam som gör att en sten i en ring med hårdhet under 7 ganska snabbt kan påverkas bara genom att komma i kontakt med detta.

Mohs
hårdhet
Ädelsten
2…2,5Bärnsten
 3,5 Korall
Pärlemor
4…5 Malakit
 5 Obsidian
 6 Månsten
Lapis lazuli
Opal
Turkos
 6,5 Hematit
 6,5…7 Granat
Jade
 7 Agat
Ametist
Kalcedon
Karneol
Onyx
Tigeröga
 7,5 Akvamarin
Beryll
Zirkon
 8 Smaragd
Topas
 8,5 Krysoberyll
 9 Rubin
Safir
 10 Diamant

 

Har du någon fundering kring en speciell ädelsten så tveka inte att skicka en förfrågan.

Cabochonslipning

Cabochon  kommer från ordet caboche som betyder tjockt huvud på franska.

Det är en ädelsten som är slipad utan fasetter med en välvd ovansida samt  en undersida som är flat eller lätt konvex.

Vi kallar denna typ av slipning för cabochon eller cabochonslipning och den används oftast till ädelstenar som är starkt färgade eller halvt ogenomskinliga (opaka) ädelstenar.

Ring i 18 k vitguld med en cabochonslipad grön grossulargranat samt briljantslipade diamanter i två bågar.

Kontakta mig för mer info.