Du kanske precis har fått ditt dröm smycke levererat eller så har du ett smycke sen tidigare som du vill veta hur du ska sköta på bästa sätt.

Opaler, smaragder är ädelstenar som är känsliga för upphettning och avkylning. Därför är det bäst att överlämna putsning och rengöring av dessa till en guldsmed. Även smycken med pärlor ska hanteras försiktigt då dessa inte skall utsättas för putsmedel eller rengöringsvätskor. Du gör därför klokast i att även lämna smycken med pärlor till en guldsmed för uppfräschning. Är du det minsta tveksam när det gäller ett smycke och vilken typ av hantering det tål så bör du kontakta din guldsmed.

Många smycken har till en början en blank och högglanspolerad yta som efter en tids användning får en minskad glans. Detta kan du själv hemma göra någonting åt väldigt enkelt.

Ta en bomullsduk med lite glanol på, sen är det bara att sätta igång och gnugga tills ditt smycke glänser igen.

Glanol fungerar utmärkt på guld, silver, rostfritt, crome, mässing mm.

Putsning ring

När du är nöjd med poleringen av ditt smycke så kan du tvätta rent det.

Lägg smycket i en liten skål med hett vatten och lite yes handdiskmedel. När smycket fått ligga i vattnet i ca 10 minuter så tar du upp det och borstar rent det med en mjuk tandborste innan du sköljer av det. Är ditt smycke en ring så bör du vara lite extra noggrann inuti ringen och under stenarna där mycket smuts kan fastna.

Om ditt smycke är slitet så kan stenar lossna vid rengöring så håll dig därför över något som tex en skål utifall detta skulle hända.

När du har borstat rent med tandborste så är det dags för att skölja av smycket och sedan lägga det för att torka. Även vid avsköljning kan det vara klokt att ha en skål under utifall någon sten lossnar vid detta moment.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *