Nu är det färdig firat fram till fredag, jag är åter i min verkstad där det i skrivandets stund tillverkas förlovningsringar. 

Förresten har ni hört talas om det här med att tjejer får fria när det är skottår? Själv tycker jag väl att tjejer får fria när som vill men letade lite och hittade den här informationen vilket passar utmärkt eftersom 2012 är ett skottår.

Skottår är ett sätt att hålla årstiderna på plats i kalendern. Eftersom det tropiska året (årstidsåret) är cirka 365,2422 dagar långt går det inte att ständigt använda 365 dagar i kalendern. Inom loppet av 100 år skulle årstider, datum för solstånd och dagjämningar mm nämligen förskjutas mer än 24 dagar i kalendern. Genom att vart fjärde år öka årets längd med en dag kan kalendern hållas någorlunda i fas med årstiderna. Extradagen kallas skottdagen och dess datum är den 29 februari. Ordet skott betyder ’något som skjutits in’.

Inom europeisk äldre tradition påstås det ha varit tillåtet för kvinnor att fria till ungkarlar under hela skottåret, en tradition som sägs gå att härleda till en legend från 400-talet från Irland om Patrick och Brigid av Kildare. Det fanns från medeltiden ända fram till 1800-talet en oskriven lag på de Brittiska öarna som sade att den man som avvisade en friare under ett skottår var tvungen att ge henne en kyss samt ett silkeslinne eller ett par handskar.

Enligt gammal tradition får giftassugna kvinnor bara fria på skottdagen. Och då har damerna trumf på hand. Den man som tackar nej bör dra sig ur med hjälp av en dyrbar gåva.

Legenden berättar att det var Irlands skyddshelgon S:t Patrick som blev en tidig jämställdhetsapostel när han bestämde att kvinnor kunde få fria en dag vart fjärde år. Seden bjöd att kvinnans frieri skulle tas på största allvar.

Så tjejer nu är det fritt fram för er att fria! 

Jag tillverkar en mängd olika varianter på släta handsmidda förlovningsringar i vitguld, platina, rödguld och palladium och leveranstiden är en arbetsvecka.

Vill ni ha mer info eller pris så kontakta mig på jenny@fors.org eller 073 – 526 16 31

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *