Idag börjar jag med en liten serie här i min smyckesblogg, genom att berätta om de olika verktygen vi använder ska jag ge er en inblick i guldsmedsyrkets fantastiska värld!

Många av de verktyg vi guldsmeder idag använder har sett ut på samma sätt i hundratals år och grundtekniken att tillverka handgjorda smycken har inte heller den förändrats avsevärt.

Eftersom jag är tredje generationens guldsmed så har många av verktygen gått i arv från min farfar och är från början av 1900-talet. Deras ålder är inget som ska ses som negativt då oftast kvalitén på äldre verktyg är mycket bättre än de  som idag massproduceras.

Det finns även verktyg som inte går att ta på som är otroligt viktiga för en guldsmed. Dessa är vår fantasi, envishet, noggrannhet och nyfikenhet.

Guldsmedshammare

Den här hammaren använder jag dagligen i mitt arbete med att få fram smycken och kanske främst när jag arbetar fram exempelvis ringskenor.

Just den här guldsmedshammaren har ca 80 år på nacken men är ändå en av våra käraste verktyg.

När min far började som lärling på 70 talet så köpte han en utseendemässigt likadan hammare då hans far Haldor nyttjade den ovan nämnda. Trots att dessa två till utseende och form var identiska så var det två helt olika känslor att arbeta med dem.

Båda dessa två är fortfarande idag kvar i vår verkstad och jag har själv haft de bägge i min hand och skillnaden är enorm!

Denna hammare är tillverkad av härdat stål som tidens tand har gett en vacker patina. Skaftet, som vi då och då måste fästa om, är av trä och längden samt tjockleken på detta gör att hammaren är otroligt härlig att arbeta med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *