Morganitringar

Med sin vackert rosa färg är Morganiten ett populärt alternativ för förlovningsringar och vigselringar. Färgen är elegant och subtil vilket gör att den passar att bära dagligen. Populärt är att kombinera morganiten med vita diamanter, detta ger en vacker kontrast och framhäver ädelstenens vackert rosa färg.

Olika typer av ringar med Morganit

Vi tillverkar alla typer av ringar med Morganiter. Ofta kombineras färgstenen med vita diamanter för att skapa haloringar, trestensringar etc men även enstensringar med Morganit förekommer.

Då vi tillverkar smycken och ringar med Morganiter på beställning så kan vi tillsammans med er anpassa designen.

Vill du designa en egen ring med morganit? Kontakta oss här

ring med morganit

Kalla fakta om Morganit

Kemisk formel: Be3Al2Si6O18

Densitet: 2,63 – 2,92

Vanliga Fyndorter: Madagaskar, Brasilian, Mozambique, USA, Pakistan

Vanliga Behandlingar: Värme, bestrålning eller båda.

Kristallsystem: Hexagonala

Brytningsindex: 1,561 – 1,602

Dubbelbrytande/Enkelbrytande: Dubbelbrytande

Birefringrance: 0,004 – 0,007

Transparens: Transparent till opak

Upptäckt år: Känd sedan antiken

Färg: Rosa – gulaktigt rosa

Spårämnen: Mangan

Streckfärg: Vit

Hårdhet: 7,5 – 8

Brott: Mussligt

Glans: Glasglans j

Smältpunkt: 1410  ?C

Läs mer om Morganit

De flesta människor har hört talas om smaragden och akvamarinen. Dessa två av våra mest välkända smyckestenar har prytt och fascinerat oss under lång tid.

På många sätt är de varandras motsatser: akvamariner är inte sällan kristallklara, medan inneslutningar i hög grad är accepterade hos smaragder. Varje kristallklar smaragd är något av en sensation. Eller imitation.

En kemisk undersökning skulle emellertid visa att dessa två ädelstenar i grunden är samma sak. De är båda uppbyggda av ett mineral, vid namn beryll.

Ren beryll, utan några föroreningar, är färglös och kallas för goshenit. Genom att små mängder föroreningar tränger in i kristallstrukturen skapas olika färger.

Beryll förorenat av krom antar en grön färg och kallas smaragd. Järnföroreningar ger antingen upphov till heliodorens gula färg eller akvamarinens blå.

Beryll kan även färgas rosa, denna rosa varianten kallas Morganit.

Historik

År 1911 gav Tiffany & co’s uppmärksammade gemmolog George F. Kunz denna rosa beryllvariant namnet Morganit efter en rik och känd bankir i New York, JP Morgan. Morganitens ofta subtila, vackra laxrosa färg, dess ofta lika slående klarhet och det faktum att den till skillnad från exempelvis rosa safir ofta förekommer i exemplar stora nog för hängen och djärva kreationer har därefter gjort morganiten till en uppskattad och relativt välkänd ädelsten.

Oftast nämns Brasilien som den klassiska fyndorten för Morganiten. Utan tvekan har Brasilien under många år producerat ett stort antal fynd av morganiter med god kvalitet, färg och storlek . Brasilien utgör dock inte den tidigaste betydelsefulla fyndorten.

I en arkiverad New York Times-artikel från 1911, mer exakt från dagen efter att den rosa beryllens nya namn offentliggjorts berättar G. F. Kunz om fyndigheter av utmärkt kvalité på Madagaskar.

Fortfarande hittas många fina kristaller, ibland av exceptionell storlek och färg, på Madagaskar.

En annan traditionell Morganit fyndort finns i Pala, San Diego County i Kalifornien. I Pala hittades tidigt vackra morganiter tillsammans med bland annat kunzit och turmalin. Även Maine i USA har producerat nämnvärda exemplar såsom ”The Rose of Maine”, en uppmärksammad morganit kristall från Bennet Quarry i Buckfield med en vikt på 23 kilogram.

Flera av de viktigaste nya Morganit fyndigheterna har skett i Afghanistan och Pakistan. Dessa länders berggrund gömmer rika skatter, inte bara av Morganit utan ett stort antal andra ädelstenar som dessutom ofta uppträder i magnifika kristaller.

Den största kända fasettslipade morganiten har sitt ursprung på Madagaskar och väger 598,7 carat. Juvelen ligger nu på British Museum, likt en symbol för att Madagaskar trots nya förekomster i Moçambique, Pakistan, Afghanistan och andra platser på jorden förblir för morganiten vad Burma är för rubinen.

Då Morganiten nästan alltid uppvisar perfekt klarhet betyder slipning och polering praktiskt taget allt för stenens skönhet. Även om stenen har en intensiv färg så kan en dåligt utförd slipning närmast radera stenens skönhet.

En artistisk design och väl utfört hantverk höjer samt förvandlar morganiten till en speciell och utomordentligt vacker smyckesten!

Rosa drömmar – Ring i 18 k vitguld med Morganit och briljantsliapde diamanter (Kvalité Tw,vs)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *