På min hemsida kan ni under smycken finna en ring med en trekantig sten i en vacker purpurfärg. Detta är en äkta Zirkon från Tanga i Tanzania och här får ni en mer djupgående historia kring just denna sten.

När man nämner namnet Zirkon så tänker de flesta av oss på den konstgjorda diamantimitationen Cubic Zirkonia, en produkt som tillverkats i ett laboratorium. Dessa kan tillverkas i regnbågens alla färger med perfekt klarhet och tillråga på allt till ett mycket billigt pris. Detta är alltså ingen ädelsten och efter en kort tids användning kommer all klarhet ha försvunnit pga att ytan repas.

Talar man om som i detta fallet en äkta Zirkon så har man att göra med en sällsynt och mycket vacker ädelsten som i rätt kvalité är otroligt sällsynt, speciellt i tillräcklig storlek för att slipas. Ädelstenen hittas endast i ett litet antal länder vilket har resulterat i att knappt ens vi inom juvelerarbranschen har fått upp ögonen för denna underbara och dessutom tåliga ädelsten.

Den har ett brytningsindex i närheten av diamant vilket gör att stenen får en extrem lyster även om stenens slipning inte är speciellt djup. Zirkonens sätt att bryta ljuset i regnbågens alla färger gör attvarken Safir, Rubin eller Smaragd kan mäta sig med den s.k eld som denna sten kan få.

Hårdheten ligger på 7,5 och ibland uppåt 8 vilket gör att detta är en utmärkt sten ur tålighetshänseende.

Nu tror säkert många att Zirkon är en sorts ”andraklass-ädelsten” eftersom så få bland allmänheten har hört talas om den vilket är helt fel!

Sanningen är att Zirkon i fin kvalité och speciellti storlekar över 5 carat kan vara mycket värdefulla. Enda anledningen till att så få känner till den, trots sin förträffliga lyster och utmärkta tålighet, är att Zirkon jämfört med devanliga smyckesstenarna är så sällsynt att det är svårt att marknadsföra den på bred front internationellt. Att den dessutom allt förofta kopplas till Cubic Zirkonia gör inte saken bättre, trots att dessa två som ni nog har förstått inte har den minsta lilla likhet.

Att hitta slipade Zirkoner i bra kvalité som väger merän tre carat är sällsyntoch Zirkoner över fem carat är sällsynta samlarexemplar. Slipadestenar över 10 carat och med perfektkvalitet är mycket sällsynta samlarexemplar i världsklass och extremt sällsynta att hitta i smycken. Den zirkon som sitter i ringen Three dimension äröver 13 carat, har fullständigt perfekt kvalitet och har dessutom en exceptionellt sällsynt färg.

Namnet Zirkon kommer från det persiska ordet för ”gyllene”; Zargyn och denna vackra ädelsten sägs bringa visdom, ära samt rikedom till sin ägare.

Källa: Johannes O.

3 tankar om “Three dimension – Den vackra stenens historik!

  1. Christer S. says:

    Du skriver om cubic zirconia: ”Detta är alltså ingen ädelsten och efter en kort tids användning kommer all klarhet ha försvunnit pga att ytan repas.”
    En ädelsten är det väl, även om den är tillverkad och inte har en motsvarighet i naturen…
    Sedan undrar jag hur den kan repas så lätt, enligt ditt påstående här ovan, när den den har en hårdhet på 8,5…
    Det är intressant för många som säljer andra stenar än cubic zirconia säger i princip att cubic circonia är kass och blir repad efter ett par veckor… Då undrar jag vad det är som gör att zirkon är så mycket mer slittålig, då den har en hårdhet som ligger mellan 6 och 7,5 (enligt GIA), vilket är mycket lägre än cubic zirconia…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *