Hej Jenny,

Jag hittade fram till din blogg när jag sökte på nätet lite om platina. Du verkar vara en expert!

Jag har en platina ring med en liten diamant i som ska bli min vigselring. Ringen är lite förstor och vad jag har hört så är det mkt svårt att ändra storlek, att man i princip måste smälta ner den och göra om den från början. Stämmer det?

Eller frågan: går det att förminska en platinaring lite?

Svar: 

Vad roligt att du hittat hit!

Att ändra en slät ring utan ädelstenar skapar nästan aldrig några problem i varken rödguld, vitguld eller platina. En sådan ring går att antingen trycka ihop eller sträcka för att ändra lite i storlek, är det mer så sågas en bit bort eller sätts dit.

När det gäller en ring med ädelstenar, i detta fall diamant, så är det mer komplicerat.

En ring med ädelstenar, i detta fall diamant, kan inte tryckas eller sträckas för då skadas infattningen av stenen (och i vissa fall även stenen) vilket gör att stenen riskerar att falla ur.

Enda sättet att ändra en ring med stenar oavsett om det är vitguld, rödguld eller platina är att såga upp den och sätta in en bit material alternativt ta bort. Det som är kruxet är att diamanter inte tål hur hög värme som helst utan om detta görs på fel sätt så kan dom skadas. Ännu känsligare kan andra ädelstenar vara för just värme, något som en kunnig guldsmed är medveten om och kan bedöma riskerna i förväg.

Platinan skiljer sig från guld på flera sätt men när det gäller tillverkning så är det just sammanfogningen av materialet som skiljer sig åt. Platinan svetsas ihop och till detta krävs mycket hög värme vilket utan tvekan skulle skada vilken ädelsten som helst, även diamanten.

En platinaring går att löda ihop på traditionellt vis som man gör med guld men det finns två problem, det finns risk för att lödningen spricker och resultatet kommer inte bli snyggt.

I vissa fall går det att ta ur stenen och sedan göra storleksändringen genom svetsning av skenan. Därefter sätts stenen tillbaka.

Ett annat alternativ är om man som i vårt fall har en lasersvets. Då kan man sammanfoga material utan att värme skapas, stenen kan sitta kvar i ringen och samtidigt så får man ett snyggt resultat.

Hoppas du är nöjd med svaret på din fråga. Är det någon annan av er läsare som har någon fråga eller fundering så är det bara att ni hör av er så svarar jag antingen på det här i min smyckesblogg alternativt via mail.

/Guldsmed Jenny Fors Gentele

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *