Category Archives: Läsarfrågor

Hur avgör man om en sten är äkta eller ej?

Har fått en fråga av en läsare som jag bett Johannes Orstadius att svara på. Johannes är mycket kunnig när det gäller ädelstenar och skriver bland annat i vår branschtidning kring ämnet.

Har ni själva någon fråga som handlar om ädelstenar, smycken, metaller eller annat som ni undrar över så tveka inte att skriva en kommentar här i min smyckesblogg eller maila mig på jenny@fors.org

Jag ser alltid till att ge er svar själv eller kontakta någon kunnig inom det område som er fråga berör.  

Fråga:

Hejsan,

Jag undrar hur man avgör om en sten är äkta eller ej. Hur ser man på ex rubiner,smaragder och safirer? Och vad betyder det att en sten är zirkon?

Mvh Lilo

Svar:

Hej Lilo!

Ädelstenar är exempel på olika mineral – olika stensorter. De vita kornen i en bit granit heter kvarts. Om de vita kornen hade varit genomskinliga hade de varit en ädelsten – närmare bestämt bergskristall. 

En ädelsten är helt enkelt en bit sten som råkar vara vacker, motståndskraftig och sällsynt. 

På samma sätt som att bergskristall består av mineralet kvarts så är smaragd, safir och rubin också olika mineral. Smaragd består av mineralet beryll, grön blir den genom föroreningar vilka ger mineralet färg. Tänk så vacker en förorening kan vara! Morganit, den rosa sten som Jenny gjort Rosa drömmar samt andra fina smycken av, är en beryll som färgats rosa av andra föroreningar. Denna sten kallas därför av många för rosa smaragd – smaragd och morganit är alltså i grunden samma sak.

Faktum är att det är precis samma sak med safir och rubin. Rubin och safir består båda två av mineralet korund, det är bara olika föroreningar som gjort att de fått olika färger. Röd korund går under namnet rubin och alla andra färger av korund kallas safir.

Att se skillnad på ädelstenar som består av två olika mineral är lätt – de består av helt olika kemiska föreningar. 

Det lättaste sättet är oftast att använda en så kallad refraktometer. Det är ett verktyg som mäter hur bra en ädelsten bryter ljuset. Eftersom olika mineral bryter ljuset olika bra så kan man ofta på direkten se vilket mineral det handlar om. Vad gäller rubin och safir – som består av samma mineral – räcker det med att helt enkelt kika på färgen. 

När man börjar tala om imitationer, i synnerhet syntetiska ädelstenar, blir det genast svårare. Att en ädelsten är syntetisk betyder att den består av samma mineral som om den hade varit naturlig – enda skillnaden är att den växt i laboratorium eller fabriker. Den består alltså av samma sak som sin naturliga motsvarighet och delar därmed dess egenskaper – inklusive ljusbrytningsförmåga. För att skilja en naturlig från en syntetisk ädelsten krävs oftast en undersökning i mikroskop och ett vant öga. Det man tittar efter är oftast karakteristiska orenheter – inneslutningar – i stenen. Naturen har en fantastisk förmåga att ge upphov till variationer hos ädelstenar – variationer i färgfördelning såväl som i inneslutningars utseende – som människan fortfarande inte helt kan efterlikna. 

Mitt bästa tips för att som icke-gemmolog undvika imitationer är att hålla sig borta från kristallklara och oförklarligt billiga stenar. Tänk även på att det är lätt att lura någon som man vet att man bara kommer träffa en gång vilket gör att de risker du tar vid exempelvis köp av ädelstenar utomlands är stora när du inte är kunnig inom området.

Zirkon är en av ädelstensvärldens värsta luringar.

Det många syftar på är en sten med det egentliga namnet cubic zirconia när de säger zirkon, cubic zirconia är en av de mest utspridda ädelstensimitationerna och finns i många smycken världen över. Cubic zirconia är inte på något vis naturlig och produceras i stora fabriker till mycket låg kostnad. Den ser till en början för det otränade ögat ut som en diamant men kommer efter en tids användning att bli nött och därav tappa all likhet med dess förlaga.

Anledningen till att cubic zirconia är en luring är att det finns en äkta, vacker och ibland mycket värdefull ädelsten vars riktiga namn är zirkon. Det är en gammal ädelsten som bland annat nämns flera gånger i bibeln och andra antika skrifter. Denna ädelsten – som enligt min personliga åsikt är en av världens vackraste tack vare att dess dispersion (”eld”) överstiger diamantens – har fått stå i skymundan på grund av att den så ofta sammanblandas med den konstgjorda cubic zirconia. Ett problem som inte blir mindre när till och med expediter i guldsmedskedjebutiker felaktigt kallar cubic zirconia för zirkon.

Ett extraordinärt exempel på en äkta zirkon råkar finnas så nära som i Jennys smycke ’Three Dimension’. 

Hoppas du tycker att du fått svar på dina frågor! 

Johannes Orstadius

En fråga från en läsare

Hej Jenny,

Jag hittade fram till din blogg när jag sökte på nätet lite om platina. Du verkar vara en expert!

Jag har en platina ring med en liten diamant i som ska bli min vigselring. Ringen är lite förstor och vad jag har hört så är det mkt svårt att ändra storlek, att man i princip måste smälta ner den och göra om den från början. Stämmer det?

Eller frågan: går det att förminska en platinaring lite?

Svar: 

Vad roligt att du hittat hit!

Att ändra en slät ring utan ädelstenar skapar nästan aldrig några problem i varken rödguld, vitguld eller platina. En sådan ring går att antingen trycka ihop eller sträcka för att ändra lite i storlek, är det mer så sågas en bit bort eller sätts dit.

När det gäller en ring med ädelstenar, i detta fall diamant, så är det mer komplicerat.

En ring med ädelstenar, i detta fall diamant, kan inte tryckas eller sträckas för då skadas infattningen av stenen (och i vissa fall även stenen) vilket gör att stenen riskerar att falla ur.

Enda sättet att ändra en ring med stenar oavsett om det är vitguld, rödguld eller platina är att såga upp den och sätta in en bit material alternativt ta bort. Det som är kruxet är att diamanter inte tål hur hög värme som helst utan om detta görs på fel sätt så kan dom skadas. Ännu känsligare kan andra ädelstenar vara för just värme, något som en kunnig guldsmed är medveten om och kan bedöma riskerna i förväg.

Platinan skiljer sig från guld på flera sätt men när det gäller tillverkning så är det just sammanfogningen av materialet som skiljer sig åt. Platinan svetsas ihop och till detta krävs mycket hög värme vilket utan tvekan skulle skada vilken ädelsten som helst, även diamanten.

En platinaring går att löda ihop på traditionellt vis som man gör med guld men det finns två problem, det finns risk för att lödningen spricker och resultatet kommer inte bli snyggt.

I vissa fall går det att ta ur stenen och sedan göra storleksändringen genom svetsning av skenan. Därefter sätts stenen tillbaka.

Ett annat alternativ är om man som i vårt fall har en lasersvets. Då kan man sammanfoga material utan att värme skapas, stenen kan sitta kvar i ringen och samtidigt så får man ett snyggt resultat.

Hoppas du är nöjd med svaret på din fråga. Är det någon annan av er läsare som har någon fråga eller fundering så är det bara att ni hör av er så svarar jag antingen på det här i min smyckesblogg alternativt via mail.

/Guldsmed Jenny Fors Gentele