Har fått en fråga av en läsare som jag bett Johannes Orstadius att svara på. Johannes är mycket kunnig när det gäller ädelstenar och skriver bland annat i vår branschtidning kring ämnet.

Har ni själva någon fråga som handlar om ädelstenar, smycken, metaller eller annat som ni undrar över så tveka inte att skriva en kommentar här i min smyckesblogg eller maila mig på jenny@fors.org

Jag ser alltid till att ge er svar själv eller kontakta någon kunnig inom det område som er fråga berör.  

Fråga:

Hejsan,

Jag undrar hur man avgör om en sten är äkta eller ej. Hur ser man på ex rubiner,smaragder och safirer? Och vad betyder det att en sten är zirkon?

Mvh Lilo

Svar:

Hej Lilo!

Ädelstenar är exempel på olika mineral – olika stensorter. De vita kornen i en bit granit heter kvarts. Om de vita kornen hade varit genomskinliga hade de varit en ädelsten – närmare bestämt bergskristall. 

En ädelsten är helt enkelt en bit sten som råkar vara vacker, motståndskraftig och sällsynt. 

På samma sätt som att bergskristall består av mineralet kvarts så är smaragd, safir och rubin också olika mineral. Smaragd består av mineralet beryll, grön blir den genom föroreningar vilka ger mineralet färg. Tänk så vacker en förorening kan vara! Morganit, den rosa sten som Jenny gjort Rosa drömmar samt andra fina smycken av, är en beryll som färgats rosa av andra föroreningar. Denna sten kallas därför av många för rosa smaragd – smaragd och morganit är alltså i grunden samma sak.

Faktum är att det är precis samma sak med safir och rubin. Rubin och safir består båda två av mineralet korund, det är bara olika föroreningar som gjort att de fått olika färger. Röd korund går under namnet rubin och alla andra färger av korund kallas safir.

Att se skillnad på ädelstenar som består av två olika mineral är lätt – de består av helt olika kemiska föreningar. 

Det lättaste sättet är oftast att använda en så kallad refraktometer. Det är ett verktyg som mäter hur bra en ädelsten bryter ljuset. Eftersom olika mineral bryter ljuset olika bra så kan man ofta på direkten se vilket mineral det handlar om. Vad gäller rubin och safir – som består av samma mineral – räcker det med att helt enkelt kika på färgen. 

När man börjar tala om imitationer, i synnerhet syntetiska ädelstenar, blir det genast svårare. Att en ädelsten är syntetisk betyder att den består av samma mineral som om den hade varit naturlig – enda skillnaden är att den växt i laboratorium eller fabriker. Den består alltså av samma sak som sin naturliga motsvarighet och delar därmed dess egenskaper – inklusive ljusbrytningsförmåga. För att skilja en naturlig från en syntetisk ädelsten krävs oftast en undersökning i mikroskop och ett vant öga. Det man tittar efter är oftast karakteristiska orenheter – inneslutningar – i stenen. Naturen har en fantastisk förmåga att ge upphov till variationer hos ädelstenar – variationer i färgfördelning såväl som i inneslutningars utseende – som människan fortfarande inte helt kan efterlikna. 

Mitt bästa tips för att som icke-gemmolog undvika imitationer är att hålla sig borta från kristallklara och oförklarligt billiga stenar. Tänk även på att det är lätt att lura någon som man vet att man bara kommer träffa en gång vilket gör att de risker du tar vid exempelvis köp av ädelstenar utomlands är stora när du inte är kunnig inom området.

Zirkon är en av ädelstensvärldens värsta luringar.

Det många syftar på är en sten med det egentliga namnet cubic zirconia när de säger zirkon, cubic zirconia är en av de mest utspridda ädelstensimitationerna och finns i många smycken världen över. Cubic zirconia är inte på något vis naturlig och produceras i stora fabriker till mycket låg kostnad. Den ser till en början för det otränade ögat ut som en diamant men kommer efter en tids användning att bli nött och därav tappa all likhet med dess förlaga.

Anledningen till att cubic zirconia är en luring är att det finns en äkta, vacker och ibland mycket värdefull ädelsten vars riktiga namn är zirkon. Det är en gammal ädelsten som bland annat nämns flera gånger i bibeln och andra antika skrifter. Denna ädelsten – som enligt min personliga åsikt är en av världens vackraste tack vare att dess dispersion (”eld”) överstiger diamantens – har fått stå i skymundan på grund av att den så ofta sammanblandas med den konstgjorda cubic zirconia. Ett problem som inte blir mindre när till och med expediter i guldsmedskedjebutiker felaktigt kallar cubic zirconia för zirkon.

Ett extraordinärt exempel på en äkta zirkon råkar finnas så nära som i Jennys smycke ’Three Dimension’. 

Hoppas du tycker att du fått svar på dina frågor! 

Johannes Orstadius

6 tankar om “Hur avgör man om en sten är äkta eller ej?

 1. lilo says:

  Hej,
  Tack för svaren. Jag uppskattar att ni tog er tid och svara på min fråga.
  Med andra ord är det omöjligt för mig som är icke expert att avgöra. Jag har en röd rubin sten som jag inte vet om den är naturlig äkta eller syntetisk. Vad kan du ge mig för tips om hur jag kan avgöra om det är äkta,förutom att dra in en expert för dömning.

  Mvh

  Lilo

 2. Guldsmed Jenny Fors Gentele says:

  Hej

  Vissa ädelstenar har certifikat från laboratorium vilka utförs efter att stenen har genomgått noggrann bedömning men om det inte finns så är min rekommendation att ni låter någon med erfarenhet titta på stenen. Tyvärr så är detta inget som en lekman kan avgöra.

 3. Henke says:

  Hej!

  Jag har en sten hemma som som vad jag fått höra är en Niob.
  Vad är det för sorts sten och finns det något värde i dom?
  Dessutom finns det en sten som heter blyglans väldigt vacker och tung, säkert utan något värde.
  Sen har jag i säkert 20år haft en rödbrun mindre sten jag aldrig tagit mig för att fråga någon om vad det skulle kunna vara, vart kan jag vända mig för att visa den för eventuellt värdering. Jag kanske sitter på en rubin utan att veta om det.

  Tackar för svar
  MVH Henke

 4. Natalie says:

  Hej! Jag har massor av olika stenar som en kunnig människa har kollat och garanterat att åtminstone 2 av dom är äkta rubin. Vart kan jag isåfall sälja stenarna? Tacksam för svar. Mvh Natalie

 5. Jana Karlsson says:

  Hej !
  Har två ringar som jag ärvde efter min farmor. De har ljusblå större stenar, som liknar safir. Men när man tittar med förstoringsglaset, så ser man att stenarna är lite slitna . Är det bevis på att de inte är äkta ? Kan det vara bara ett glas?
  En ädelsten har vassa kanter, eller kan de vara lite slitna efter mångårig, ca 80 årig användning ?
  Tacksam för svaret,
  hälsninar Jana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *