Pearls for girls

En pärla ska vara rund i formen och vit men förekommer även i andra färger så som gula, gyllene, rosa, blåa och svarta och nästan alla skalor däremellan.

Pärlans färg syftar på färgen på pärlans kropp och de rosa/blåtonade anses vara finare vilket innebär att de också är dyrare. Priset stiger också beroende på hur tjockt skalet är men även storleken som kan vara mycket varierande (allt från ett knappnålshuvud upp till ett duvägg) påverkar priset.

Pärlor har en låg hårdhet (mohs 3-4) men är däremot sega och mycket svåra att krossa, de vägs i grain (0,05g = 1/4 carat).

Äkta pärlor

Det finns äkta orientaliska pärlor som skapas i havsvatten och dessa fångas på pärlbanker i Persiska viken, Mannarsundet utanför Indien och Sri Lanka och utanför Burma. Det finns även äkta sötvattenpärlor som fångas i USA, Skottland, Österrike

och Skandinavien.

Pärlörhängen med briljantslipade diamanter.

Havsvatten pärlor har vanligtvis bättre lyster och hållbarhet mot slitage än sötvattenpärlor.

Äkta pärlor av god kvalitet är överlag oerhört sällsynta och av 50-60 musslor så innehåller bara en mussla en pärla vars kvalité inte alltid är bra.

De äkta pärlorna skapas av en slump!

Pärlor är uppbyggda av pärlemor och skapas av musslor, dessa består av ett hårt skal, ett inre skal med ett fint skimmer, en mantelvävnad och en mjukdel. Musslan öppnar sig för att ta in syre eller äta plankton och får in ett sandkorn eller dylikt mellan skal/mantel, i mantelvävnaden finns pärlsubstansen.

Manteln som även kallas pärlemor retas och börjar kapsla in kornet så att det sakta men säkert bildas en pärla.

Odlade pärlor
Örhängen i vitguld med 8 st briljantslipade diamanter (0.43 ct, tw, vs) samt Tanga Zirkoner (3,66 ct) från Tanzania. Modellen är gjord så att den går hänga på olika former av örhängen som t.ex här ett par odlade pärlor.

Kineserna började redan på 1200-talet att odla, inte pärlor, men Buddafigurer i musslor.

Carl von Linné experimenterade på 1700-talet med odling av pärlor i sötvattensmusslor och blev den första som åstadkom en rund pärla. Han försökte få patent på detta, men metoden var komplicerade och det hela dog ut.

Idag så är de flesta pärlor på marknaden odlade och kommer från japan där pärlodling i större skala startade på 1920-talet. Den metod som används, härrör från japanerna Mise och Nishigawa som 1907 lyckades odla runda pärlor.

När en pärla odlas fram så placerar man ett främmande föremål i en levande mussla samt en bit av en annan mussla innan man lägger tillbaka den i vattnet. På samma sätt som den pärla som skapats helt på egen hand av naturen så kommer nu skikt av pärlemor tillverkas kring det främmande föremålet och en vacker pärla bildas, denna procedur tar mellan två till tre år.

Odlade pärlor delas in i tre grupper, Akoyapärlan som odlas i Akoyamusslan, pärlor odlade i söderhavet och pärlor odlade i sötvatten.

 

Äkta eller oäkta?

Det finns en mängd olika typer av oäkta pärlor men de vanligaste är den s.k. Majoricapärlan från Mallorca, en glaskula som doppats ner i pärlessenslösning.

En annan oäkta pärla är snäckskalspärlan vars överdrag består av en kemisk lösning.

En äkta pärla är sval och känns sträv om du gnuggar den försiktigt mot en tand. Oäkta pärlor upplevs som oljiga istället för svala och känns släta mot tanden. En äkta pärla skadas inte om du skrapar ytan med en vass kniv vilket däremot den oäkta pärlan kommer att göra.

Skötsel
Tahitipärlor – fräckt kombinerat med ädelstenar i olika gröna/gröngula nyanser. (safirer, tsavoriter, smaragder).

Pärlor har en mycket lång hållbarhet om de sköts väl, under rätta förutsättningar så kan ett pärlcollie av god kvalitet användas i generationer. Det man ska undvika är att spraya parfym/hårspray direkt på pärlorna samt kraftiga temperaturväxlingar då detta kan skada pärlan.

Viss typ av hjärtmedicin kan påverka pärlor och används dessa så ska

ej pärlorna bäras mot huden.

För att rengöra pärlor så kan man torka av dem med en lätt fuktad linneduk som tar bort hudavlagringar och sminkrester.

Förvaringen bör vara skiljd från andra smycken och ej i bomull som torkar ut pärlorna.

Pärlhalsband skall för bästa hållbarhet träs om varje år eftersom pärlsilket blir smutsigt och skört med tiden.

3 tankar om “Pärlor!

  1. Anna Andersson says:

    Hej! Örhängena med Tahitipärlor är så sjukt snygga! Var kommer de ifrån?

  2. Guldsmed Jenny Fors Gentele says:

    Jätte roligt att du gillar örhängena, jag tycker själv att dom är otroligt vackra! Dessa örhängen är designade och tillverkade hos oss i vår verkstad och går även att få i andra färgkombinationer.

    Skicka ett mail om du vill ha mer info kring priser eller något annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *