Platina – Den ädlaste av dom ädla!

Platina är ett metalliskt grundämne som tillhör platinagruppen av de ädla metallerna och som redan 1557 beskrivs av den italienske humanisten Julius Caesar Scaligers som en mystisk metall som förekom i de centralamerikanska gruvorna.

Namnet kommer av det spanska ordet platina som betyder ”litet silver” vilket antagligen beror på metallens färg som är vackert silvervit. Platinan förändrar sig dock inte i luften (så kallad oxidering) och glansen påverkas inte heller av glödgning (uppvärmning).

Platina har sedan länge ansetts som den finaste och dyrbaraste av alla ädelmetaller, dess stora tyngd (21.4 jämfört med 18 k guld ca 16.0) ger en extra känsla för platinasmycken. Alla dessa egenskaper sammantaget placerar Platinan som kungen bland ädelmetallerna .

Den Platina som används vid smyckes tillverkning har en halt av 950/1000 delar, vilket innebär att den till 95 % består av ren Platina samt 5 % tillsatta legeringsmetaller (wolfram eller koppar är det vanligaste, wolfram ger en hårdare legering).

När vi som guldsmeder arbetar med Platina så krävs det en annan metod än med exempelvis vitguld. Platinan är tidsödande att arbeta med då arbetsmomenten slipning och putsning tar tre till fyra gånger så lång tid att utföra i jämförelse med motsvarande smycke i vitguld. När det kommer till sammanfogning av Platina så fungerar inte traditionell hårdlödning utan för bästa resultat så krävs svetsning.

Prisskillnaden på en ring i 18 k vitguld och en dito ring i Platina var tidigare så att den sistnämnda hade ett pris som var ca tre gånger så högt. Guldprisets utveckling de senaste åren har dock resulterat i att skillnaden prismässigt har blivit betydligt mindre.

Så för dig som inte nöjer dig med att enbart sätta en guldkant på tillvaron rekommenderar jag att välja en ring i PlatinaPlatina ring med prinsess samt baguette slipade diamanterHandsmidd designad ring i Platina med en prinsesslipad diamant infattad samt 16 st baguetteslipade diamanter infattade på sidorna. Totalvikten på diamanterna är ca 1.88 ct, kvalité: Tw,vs

3 tankar om “Platina – Den ädlaste av dom ädla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *