Den här morgonen påmindes jag om när jag som 14 årig tjej stog och försvarade min idrott för min okunniga idrottslärare.

Vi hade fått ett formulär att fylla i där en av frågorna var om vi utförde någon idrott utöver de lektioner som vi hade i skolan. Jag, som började med ridning när jag var 5 år gammal, red 4-5 dagar i veckan just då och all min lediga tid spenderades i stallet. Det var mitt största intresse, något som jag verkligen brann för och redan börjat fundera på om jag skulle utbilda mig vidare inom efter grundskolan.

Jag fyllde i formuläret och skrev sanningsenligt att jag 4-5 dagar i veckan höll på med ridsport.

När vi sedan skulle gå igenom det som vi skrivit om våra idrotsaktiviteter efter skoltid i formulären, något som skulle räknas in i våra betyg, så fick jag höra någonting från min lärare som gjorde mig helt paff.

Min sport räknades inte!

Jag frågade varför och fick till svar att det inte kan räknas som en idrott att sitta på en häst eftersom den gör allt jobb. 

När jag nu på morgonen går in och läser på aftonbladet där bland annat Marcus Leifby ifrågasätter varför Rolf-Göran Bengtsson vinner Jerringpriset. Diskussionen går vild och kommentarer som: 

”Stor skandal av SVT att överhuvudtaget nominera en så liten sport till ett sådant pris!”

”Ett skämt att han ens kallar sig idrottsman. Jag spelar NHL 12, är jag också idrottsman då eller?”

Alla dessa typer av kommentarer tyder på samma okunskap som jag möttes av som 14 årig tjej av min idrottslärare. 

Äntligen får ridsporten, som är Sveriges näst största sport och en av få sporter där kvinnor och män tävlar på samma villkor, ta plats och hyllas. Jag och många med mig gläder oss åt det faktum att vår sport äntligen uppmärksammas, något som inte händer så ofta då vi vanligtvis måste gå upp mitt i natten om vi vill se något sammandrag från en tävling.

Till alla er som tror att det bara är hästen som gör jobbet.

Det är skillnad på att åka häst, det ni kanske har gjort när ni besökt en djurpark eller liknande, och att skapa ett samspel med ett djur med helt egen vilja som väger över 500 kg! Jag hoppas att om jag i framtiden får en son eller dotter som vill börja med ridsport att vi kommit till den punkt där sporten fått det accepterande som den så länge förtjänat och att vi lär oss att respektera varandras sporter!

3 tankar om “Rolf-Göran Bengtsson, en värdig vinnare!

  1. Lizette says:

    Jag håller med dig till 1000%. De som inte har hålor på med ridsport har ingen aning om vad det krävs av ryttaren. Tänk bara vilken balans man måste ha för att sitta kvar när hästen hoppar ett hinder på 1.70. Eller bara får ett ryck och stegrar eller sparkar.
    Min sambo är ingen hästmänniska, men har ridit lite förr, var på riktigt glad att R-G vann. =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *