Då och då går jag in på bröllopstorget och läser ett par inlägg i forumet om smycken och ringar. Det är spännande att se vad de blivande har för frågor och funderingar inför sitt stundande köp av förlovnings/vigselringar.  

Flertalet gånger har jag läst just det som rubriken i detta inlägg antyder nämligen att ringens storlek har blivit fel på grund av att guldsmeden gjort fel, vilket jag ställer mig mycket tveksam till. Självklart kan jag bara svara för mig själv men även intyga att många kollegor med mig inte är boven i detta drama.

Nu skall  jag berätta varför.

Våra händer förändras från dag till dag pga ett antal olika faktorer. Värme, kyla och graviditet är endast några exempel då dina fingrar kan ändra form. Detta är oftast inget som vi är medvetna om förutom om man kanske redan bär någon typ av ring, vi går helt enkelt inte och funderar över ifall handen är normal just idag eller inte. 

Detta faktum gör att du  inte heller vet hur din hand är den dagen då du besöker guldsmeden för att prova ut din storlek. Om du vid prövnings tillfället är svullen i handen för att det är varmt ute så blir eventuellt resultatet att ringen blir för stor när din hand senare är normal tex vid avhämtning.

Att ta måttet från en ring som man redan bär fungerar i de fall då denna ring stämmer överens i bredd och vikt med den tilltänkta ringen. Annars kan även detta mått vara missvisande då tex en bred ring ”suger fast” mer än en smalare.

Enda sättet att veta om en ring är i korrekt storlek är just genom att bära den och känna efter.

Nu kanske ni alla känner en stor oro inför just valet av storlek på er ring men jag ska lugna er en aning. När det gäller en slätring så är en justering mycket enkel och inget som påverkar ringens kvalité. Pågrund av detta så rekommenderar jag alltid mina kunder i de fall då detta är möjligt att först ta ringen slät och prova storleken innan den sedan uppdateras med eventuella stenar osv.

Även en ring med stenar går i de flesta fall att ändra i storlek men detta är dock mer komplicerat.

Så boven i dramat är helt enkelt den mänskliga faktorn!

Ringmått

5 tankar om “Guldsmeden gjorde ringen i fel storlek!

  1. Martina A says:

    Bra förklaringar! Min erfarenhet är att en (1) ring på fingret kan kännas OK. När sedan nästa ring tillkommer, i exakt samma storlek som ring nr 1, känns det plötsligt som om båda ringarna är för små. Eventuellt kan man ta av den ena ringer när man sover så att man inte riskerar att vakna av att ringfingret känns svullet.
    En variant av att det känns som om ringarna har fel storlek är när ring nr 2 tillkommer och det plötsligt känns som om båda ringarna ska glida av. Detta pga att det blivit mer – tungt – guld på fingret. Vid detta problem har jag helt enkelt satt en gummisnodd ovanför ringarna. Kan kännas tryggt t ex vid en simtur i havet när fingrarna krymper pga kylan.

  2. information technology says:

    Great information! I’ve been looking for something like this for a while now. Thanks!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *