Nu sitter jag och fixar det sista innan jag ska ta ett par dagar julledigt och bara fokusera på att äta gott, umgås med familj och vänner, njuta av att bara vara en liten stund. Hur ska ni fira er jul? Har ni några speciella traditioner som alltid återkommer?

Efter gårdagens inlägg om fairtradeguld så har jag funderat en hel del kring hur just smycken påverkar den värld vi lever i.

Många av de smycken som säljs idag är så kallade bijouterier, billiga smycken som bygger på en slit och släng anda som under många år har florerat. Dessa smycken säljs billigt och tillverkningspriserna måste självklart därför hållas ner och min fråga är då hur kontrollen av miljöutsläpp och arbetsförhållanden är under denna tillverkning. 

Jag är väldigt positiv till den typ av granskning som swedwatch har gjort men jag skulle även gärna vilja se en jämförelse med närliggande branscher.

I mina ögon så måste det i alla fall rent miljömässigt vara bättre att köpa smycken i ädelmetaller till något högre pris som kan användas under flera år och när man tröttnat på dom säljas vidare eller smältas ner dem för att återanvända materialet än att ständigt köpa nya smycken. Nya bijouterier som när de använts klart slängs direkt i sopkorgen, något som aldrig händer med smycken tillverkade av ädel metaller så som silver, guld, palladium och platina.

Hur är er syn på bijouterier kontra smycken tillverkade av ädla metaller och har ni reflekterat över dess påverkan på miljön?

Julstämningen var på topp igår hos oss i verkstaden, lilla verkstadsmopsen testade tomtedräkten inför helgens julfirande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *