Palladium

Palladium är ett metalliskt grundämne med den kemiska betäckningen Pd. Det är en ädelmetall och hör till gruppen platinametaller. Det är den mest reaktiva av platinametallerna och har atomnumret 46. Till utseende så är den metalliskt silvervit.

Historia

Metallen Palladium upptäcktes av den brittiska fysikern William Hyde Wollaston år 1803. William upptäckte den nya metallen Palladium under brytning av råmalm, där tillsammans med ädelmetallen platina, visade den sig för första gången. För att utvinna palladiumet så behandlade han malmen med kemikalier.

Två år tidigare upptäcktes asteroiden Pallas som sedan Palladium kom att uppkallas efter, asteroiden var i sin tur benämnd efter den grekiska guden Athena som enligt berättelsen besegrade Pallas och fick därefter detta namn som smeknamn.

Förr användes palladiumklorid för att bota tuberkulospatienter, detta ersattes sedan av mer effektiva metoder då Palladiumet även medförde negativa biverkningar.

Egenskaper och användning

Palladium är en metall som inte reagerar med syre under normala temperaturer vilket innebär att den, till skillnad från exempelvis silver, inte oxiderar i luften. Av ädelmetallerna så har palladium lägst smältpunkt och densitet. Den är den minst ädla av platinametallerna men är däremot lättast att legera.

Palladium har den speciella förmågan att kunna absorbera 900 gånger sin egen volym med väte. Detta har man bland annat försökt utnyttja för att åstadkomma en kall fusion. Det lyder dock delade meningar från forskare kring om det är möjligt eller inte att åstadkomma en sådan kall fusion.

Palladium är en mångsidig metall med liknande egenskaper som de övriga platinametallerna. Det vanligaste användningsområdet är som kemisk katalysator och används bland annat till avgasreningssystem. Metallen används även inom elektronik, framställning och lagring av vätgas, fotoframkallning, lödning, smycken och som investering.

Palladium i smyckenpalladium-ringar

I Sverige har Palladium blivit en populär metall att tillverka exempelvis förlovningsringar och vigselringar av, detta på grund av att dess färg liknar platinans men priset blir lägre. Metallen är ganska lik platinan att arbeta med och har varit ett bra alternativ för de som tyckt att vitguld haft en för grå nyans men samtidigt känt att ringar i platina blivit för dyrt.

Palladium är en ädelmetall som är ett bra alternativ till både platina och vitguld. Den tillhör platinagruppen av metaller och på många sätt har dessa två modeller många likheter. De har båda en vackert vit färg och deras smältpunkt är mycket hög men något som skiljer dem åt är dess specifika vikt. Platina är en riktig tungviktare med sin specifika vikt på 21,4 medans palladiumet bara har en specifik vikt på 12,0.

Palladium kan även användas som legeringsmetall vid framställning av vitguld till smycken. Den bästa färgen på vitguld fås vid en legering med 16 % palladium.

Förekomst

Palladium är ett sällsynt grundämne. De länder som bryter största mängderna palladium är Ryssland, Sydafrika, Kanada och USA. Palladium utvinns till största delen tillsammans med platina och är även en biprodukt från nickel och koppar brytning.

Innan metallen säljs vidare så raffineras och förädlas den, detta sker ofta i det land metallen utvunnits. En stor del av handeln sker via speciella börser och branschföreningar men det säljs även direkt  till gruvbolag.

6 tankar om “Förlovningsringar i palladium?

 1. Christel says:

  Hej!
  Vilken fin blogg du har.
  Min sambo Jerker köpte en ring i vitguld till mig i present för ett par år sedan på Albrekts guld i Stockholm. Efter sex månader var ringen gul. I butiken svarade de att man måste rhodinera ringen om man vill att den skall vara vit. Varför är det så?

  hälsningar Christel

 2. Guldsmed Anders Fors says:

  Hej Christel, vitguld går att legera på en mängd olika sätt. I 18 k guld så är det 75% rent guld och sedan 25 % som tillsätts av andra metaller för att förändra färgen. Före 1980 så tillsattes nickel för att ge en vit färg åt vitguldet, men vissa människor för allergi av nickel, så detta användes inte längre i Sverige (förekommer dock i andra delar av världen). Idag så använder vi oss av palladium när vi legerar fram vitguld och vanligen är halten 16% palladium. I de fall en vitguldsring är ytbehandlad och av import så är det ofta en billigare vitguldslegering med låg eller ingen halt av palladium. En sådan ring är också alltid ytbehandlad och när denna ytbehandling nötts bort efter ca 1 – 2 år då kommer vitguldet fram och då kan många bli besvikna. Vi och de flesta andra guldsmeder som har egen produktion i Sverige använder oss inte av denna sämre svagt gulaktiga legering. Det som kan förefalla ”billigt” kan bli dyrt i längde, vårt råd är därför att vända er till en yrkesman/kvinna när ni skall köpa ett vitguldssmycke.

  Anders Fors
  Guldsmed sedan 40 år
  Anders Fors Guldateljé

 3. hanna says:

  Hej! Jag har tänkt att skaffa mig bred vigselringen i guld, men har ett problem: alltid när jag bär guldringar blir mitt finger missfärgat. Det är som om det lossnar något svart från ringen, trots att jag rengör den. Skulle så gärna vilja ha en ring i rött guld, men vill inte investera i något så dyrt om jag blir svart på fingrarna. Någon sa en gång att min hud är så sur att det orsakar missfärgningen. Vad rekommenderar du? Kommer jag att ha samma problem om jag använder vitt guld med Palladium?

 4. Markus says:

  Hej
  När du jobbar med palladium använder du då 100% palladium elelr blandar du ut det med något? Jag såg att bl.a. Schelins har 50% silver i sina ringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *