Category Archives: Fakta

Guld

Guld har det kemiska tecknet Au som kommer av Aurum (betyder morgonrodnad), dess latinska namn.

Det är ett grundämne, det vill säga det består enbart av guld och är inte en blandning av andra ämnen. Guld reagerar inte i luft (rostar,ärgar, oxiderar) vilket gör att den hamnar i gruppen ädelmetaller.

Vidare är guld mycket motståndskraftigt mot vanliga syror och det påverkas nästan inte alls av dessa. Det finns en syra som dock biter på guld och det är kungsvatten, en blandning av 1 del salpetersyra och 3 delar saltsyra.

Smältpunkten för guld är 1.063 C

Denna mycket eftertraktade metall har under århundraden använts som betalningsmedel, värdebeständig tillgång samt som smycken.

Metallen finns som små korn och klumpar i berggrunden, i underjordiska ådror samt i guldrik alluvialjord.

Rent guld har en klart gul färg som traditionellt har ansetts tilltalande med en densitet på 19,3 g/cm³ och är den mest smidbara av alla metaller. Ett enda gram guld kan faktiskt slås ut till ett kvadratmeter stort blad och bladguld kan hamras så tunt så att det blir mindre än 100 nm tjockt, för att bli genomskinligt.

Guldhalten mäts i karat eller fin, rent guld är 24 karat eller 1000 fin.

Guld som skall arbetas till smycken måste legeras (blandas) med andra metaller för att få tillräcklig styrka. Blandningen med andra metaller gör att guldet kan få väldigt olika färg beroende på vad man blandar i. Vanligast i Sverige är en ganska röd guldlegering som består av 75 % guld (18K), 9 % silver och 16 % koppar. Förutom i rött guld så är även vittguld vanligt och denna färg får man fram genom att legera med palladium.

70% av det guld som efterfrågas idag går till smycken, 11% används industriellt och 13% blir rena investeringsobjekt som exempelvis mynt och guldtackor.

Inom industrin används guld till produkter inom tandvård och elektronik där det traditionellt har använts på grund av dess goda resistens mot oxidering samt att materialet är en av de metaller med bäst elektrisk ledningsförmåga.

Guld har använts till smycken sedan förhistorisk tid, i Sverige i minst 1 600 år. Mali-riket i Afrika var under medeltiden känt över hela den gamla världen just på grund av de stora mängderna guld. Guldproduktionen i Europa gick kraftigt ner under medeltiden då de flesta människor intresserade av guld vände sig till Mexico och Brasilien som under 1700-talet stog för större delen av allt guld som producerades i världen. Under tiden 1691-1800 kom från Brasilien guld till ett värde av omkring 2 115 miljoner kronor.

I början av 1800-talet gick produktionen av guld ned till ett relativt minimum, tills åter upptäckten av guld på östra sluttningen av Uralbergen medförde en ny ökning.

1845 var Rysslands guldproduktion nästan dubbelt så stor som Sydamerikas.

Nästa stora uppsving var upptäckten av Kalifornien och Australiens guldrika svämlager 1848 respektive 1851. När de rikaste lagren blivit utvaskade så började brytningen av de mäktiga guldförande kvartsgångarna på Sierra Nevadas väst och östsluttningar där den berömda Comstockgången lämnade guld för 300 miljoner kronor 1860-1875.

Sedan dess har Kaliforniens guldproduktion alltjämt sjunkit och är numera knappast nämnvärd. Australiens guldproduktion nådde sin höjdpunkt i Victoria 1857 med omkring 88 ton, 1891 hade den gått ner till 18 ton.

Nästa för världsproduktionen betydande guldfynd gjordes i Transvaal 1882-86. Dessutom upptäcktes de rika guldfälten vid Klondike och Yukonfloden 1896. 1897 lämnade de guld för 9 miljoner, 1898 för 30 miljoner och 1900 för 73 miljoner kr.

Guldproduktion sker i dag på samtliga kontinenter utom Antarktis och största enskilda guldproducerande nation är Sydafrika.

För närvarande är cirka 100.000 ton guld i omlopp. Detta är ”allt” som hittills brutits och vaskats fram. Detta motsvarar en guld kub med 17 meters sidor. (17 X 17 X 17 m.)

Förlovningsringar i palladium?

Palladium

Palladium är ett metalliskt grundämne med den kemiska betäckningen Pd. Det är en ädelmetall och hör till gruppen platinametaller. Det är den mest reaktiva av platinametallerna och har atomnumret 46. Till utseende så är den metalliskt silvervit.

Historia

Metallen Palladium upptäcktes av den brittiska fysikern William Hyde Wollaston år 1803. William upptäckte den nya metallen Palladium under brytning av råmalm, där tillsammans med ädelmetallen platina, visade den sig för första gången. För att utvinna palladiumet så behandlade han malmen med kemikalier.

Två år tidigare upptäcktes asteroiden Pallas som sedan Palladium kom att uppkallas efter, asteroiden var i sin tur benämnd efter den grekiska guden Athena som enligt berättelsen besegrade Pallas och fick därefter detta namn som smeknamn.

Förr användes palladiumklorid för att bota tuberkulospatienter, detta ersattes sedan av mer effektiva metoder då Palladiumet även medförde negativa biverkningar.

Egenskaper och användning

Palladium är en metall som inte reagerar med syre under normala temperaturer vilket innebär att den, till skillnad från exempelvis silver, inte oxiderar i luften. Av ädelmetallerna så har palladium lägst smältpunkt och densitet. Den är den minst ädla av platinametallerna men är däremot lättast att legera.

Palladium har den speciella förmågan att kunna absorbera 900 gånger sin egen volym med väte. Detta har man bland annat försökt utnyttja för att åstadkomma en kall fusion. Det lyder dock delade meningar från forskare kring om det är möjligt eller inte att åstadkomma en sådan kall fusion.

Palladium är en mångsidig metall med liknande egenskaper som de övriga platinametallerna. Det vanligaste användningsområdet är som kemisk katalysator och används bland annat till avgasreningssystem. Metallen används även inom elektronik, framställning och lagring av vätgas, fotoframkallning, lödning, smycken och som investering.

Palladium i smyckenpalladium-ringar

I Sverige har Palladium blivit en populär metall att tillverka exempelvis förlovningsringar och vigselringar av, detta på grund av att dess färg liknar platinans men priset blir lägre. Metallen är ganska lik platinan att arbeta med och har varit ett bra alternativ för de som tyckt att vitguld haft en för grå nyans men samtidigt känt att ringar i platina blivit för dyrt.

Palladium är en ädelmetall som är ett bra alternativ till både platina och vitguld. Den tillhör platinagruppen av metaller och på många sätt har dessa två modeller många likheter. De har båda en vackert vit färg och deras smältpunkt är mycket hög men något som skiljer dem åt är dess specifika vikt. Platina är en riktig tungviktare med sin specifika vikt på 21,4 medans palladiumet bara har en specifik vikt på 12,0.

Palladium kan även användas som legeringsmetall vid framställning av vitguld till smycken. Den bästa färgen på vitguld fås vid en legering med 16 % palladium.

Förekomst

Palladium är ett sällsynt grundämne. De länder som bryter största mängderna palladium är Ryssland, Sydafrika, Kanada och USA. Palladium utvinns till största delen tillsammans med platina och är även en biprodukt från nickel och koppar brytning.

Innan metallen säljs vidare så raffineras och förädlas den, detta sker ofta i det land metallen utvunnits. En stor del av handeln sker via speciella börser och branschföreningar men det säljs även direkt  till gruvbolag.

Livslångt lärande

enstensring

Hela förra veckan spenderade jag nere i Falköping där jag gick en kurs. I det här yrket så är det lite av charmen att det alltid finns något nytt att lära, du blir nämligen aldrig fullärd. Att vidareutbilda sig är även ett bra sätt att få lite ny inspiration och ny glöd för yrket!

Kursen jag gick var i juvelfattning vilket innebär att man fäster ädelstenar i metall. Den oinvigde kanske tror att stenarna är fastlimmade men så är det inte i juvelsmycken! Det finns till och med ett speciellt yrke inom vår bransch som heter juvelfattare och denna håller endast på med att just fästa ädelstenar i metall.

Vill ni läsa mer om hur ädelstenar sätts fast så kan ni göra det HÄR!

Vi hann med lite turistande också faktiskt nämligen att åka en tur till Hornborgasjön och till Gudhems klosterruin samt att hälsa på ett gäng kossor i närheten av där vi bodde.

kossorsommartjuren-ferdinandalliansring fadendiamantringenstensring

Karat

I Sverige så är det vanligast att vi använder oss av 18 k guld i tillverkningen av smycken så som förlovningsringar och vigselringar.

Men vad betyder karat?

Karat är en enhet som anger hur hög guldhalten är. 24 karat är 100% guld och alltså den högsta karathalt som guld kan uppnå.

Rent guld, som är 24 karat, är alldeles för mjukt för att användas för exempelvis tillverkning av smycken. För att lösa detta så blandar man i andra metaller som exempelvis koppar, palladium och silver. Dessa metaller ger guldet andra egenskaper och kan även ändra dess färg.

18 k guld är 75% rent guld och 25% legeringsmetaller. Mellan 1754 fram till 1988 var 18 k den minsta tillåtna guldhalten i juvelerarguld i Sverige. Numera efter anpassning till europeiska regler så är minimihalten 9 karat men svenskarna har fortsatt varit trogna guldet med 18 k.

För att enkelt kunna utläsa vilken halt som guldet i ett smycke har så stämplas det, i en 18 k guld ring kan det se ut så här.

förlovningsring

Etymologiskt kommer ordet karat från grekiskans κεϱάτιον, vilket bokstavligen betyder litet horn, men också var en benämning på Johannesbrödsträdets frukter. Kärnorna från dessa användes tidigare som viktenheter vid handel.

En vanlig förväxling är mellan karat och carat. Det sistnämnda är ett viktmått som används för ädelstenar vilket jag kommer skriva om imorgon så att ni i framtiden slipper blanda ihop dessa två.

Finns det något speciellt som Ni skulle vilja läsa om här i min smyckesblogg när det gäller smycken, ädelstenar, tillverkning eller något annat? Tveka inte att skriva en kommentar om vad ni vill läsa här i bloggen, skicka ett mail till jenny@fors.org eller gå in på Jewellery by Jennys facebooksida och skriv en rad där.

Här nedan kan ni se lite vad som händer på Jewellery by Jennys facebooksida, bland annat kan ni just nu rösta på vilken guldfärg som är er favorit!

Hur avgör man om en sten är äkta eller ej?

Har fått en fråga av en läsare som jag bett Johannes Orstadius att svara på. Johannes är mycket kunnig när det gäller ädelstenar och skriver bland annat i vår branschtidning kring ämnet.

Har ni själva någon fråga som handlar om ädelstenar, smycken, metaller eller annat som ni undrar över så tveka inte att skriva en kommentar här i min smyckesblogg eller maila mig på jenny@fors.org

Jag ser alltid till att ge er svar själv eller kontakta någon kunnig inom det område som er fråga berör.  

Fråga:

Hejsan,

Jag undrar hur man avgör om en sten är äkta eller ej. Hur ser man på ex rubiner,smaragder och safirer? Och vad betyder det att en sten är zirkon?

Mvh Lilo

Svar:

Hej Lilo!

Ädelstenar är exempel på olika mineral – olika stensorter. De vita kornen i en bit granit heter kvarts. Om de vita kornen hade varit genomskinliga hade de varit en ädelsten – närmare bestämt bergskristall. 

En ädelsten är helt enkelt en bit sten som råkar vara vacker, motståndskraftig och sällsynt. 

På samma sätt som att bergskristall består av mineralet kvarts så är smaragd, safir och rubin också olika mineral. Smaragd består av mineralet beryll, grön blir den genom föroreningar vilka ger mineralet färg. Tänk så vacker en förorening kan vara! Morganit, den rosa sten som Jenny gjort Rosa drömmar samt andra fina smycken av, är en beryll som färgats rosa av andra föroreningar. Denna sten kallas därför av många för rosa smaragd – smaragd och morganit är alltså i grunden samma sak.

Faktum är att det är precis samma sak med safir och rubin. Rubin och safir består båda två av mineralet korund, det är bara olika föroreningar som gjort att de fått olika färger. Röd korund går under namnet rubin och alla andra färger av korund kallas safir.

Att se skillnad på ädelstenar som består av två olika mineral är lätt – de består av helt olika kemiska föreningar. 

Det lättaste sättet är oftast att använda en så kallad refraktometer. Det är ett verktyg som mäter hur bra en ädelsten bryter ljuset. Eftersom olika mineral bryter ljuset olika bra så kan man ofta på direkten se vilket mineral det handlar om. Vad gäller rubin och safir – som består av samma mineral – räcker det med att helt enkelt kika på färgen. 

När man börjar tala om imitationer, i synnerhet syntetiska ädelstenar, blir det genast svårare. Att en ädelsten är syntetisk betyder att den består av samma mineral som om den hade varit naturlig – enda skillnaden är att den växt i laboratorium eller fabriker. Den består alltså av samma sak som sin naturliga motsvarighet och delar därmed dess egenskaper – inklusive ljusbrytningsförmåga. För att skilja en naturlig från en syntetisk ädelsten krävs oftast en undersökning i mikroskop och ett vant öga. Det man tittar efter är oftast karakteristiska orenheter – inneslutningar – i stenen. Naturen har en fantastisk förmåga att ge upphov till variationer hos ädelstenar – variationer i färgfördelning såväl som i inneslutningars utseende – som människan fortfarande inte helt kan efterlikna. 

Mitt bästa tips för att som icke-gemmolog undvika imitationer är att hålla sig borta från kristallklara och oförklarligt billiga stenar. Tänk även på att det är lätt att lura någon som man vet att man bara kommer träffa en gång vilket gör att de risker du tar vid exempelvis köp av ädelstenar utomlands är stora när du inte är kunnig inom området.

Zirkon är en av ädelstensvärldens värsta luringar.

Det många syftar på är en sten med det egentliga namnet cubic zirconia när de säger zirkon, cubic zirconia är en av de mest utspridda ädelstensimitationerna och finns i många smycken världen över. Cubic zirconia är inte på något vis naturlig och produceras i stora fabriker till mycket låg kostnad. Den ser till en början för det otränade ögat ut som en diamant men kommer efter en tids användning att bli nött och därav tappa all likhet med dess förlaga.

Anledningen till att cubic zirconia är en luring är att det finns en äkta, vacker och ibland mycket värdefull ädelsten vars riktiga namn är zirkon. Det är en gammal ädelsten som bland annat nämns flera gånger i bibeln och andra antika skrifter. Denna ädelsten – som enligt min personliga åsikt är en av världens vackraste tack vare att dess dispersion (”eld”) överstiger diamantens – har fått stå i skymundan på grund av att den så ofta sammanblandas med den konstgjorda cubic zirconia. Ett problem som inte blir mindre när till och med expediter i guldsmedskedjebutiker felaktigt kallar cubic zirconia för zirkon.

Ett extraordinärt exempel på en äkta zirkon råkar finnas så nära som i Jennys smycke ’Three Dimension’. 

Hoppas du tycker att du fått svar på dina frågor! 

Johannes Orstadius

Smälter guld

Just nu i verkstaden här hos Jewellery by Jenny smälter vi guld och jag tänkte att ni skulle få en liten inblick i hur det går till.

Det krävs hög värme för att i det här fallet rödguldet ska smälta, du behöver komma upp till 1063°C innan det når sin smältpunkt.

Det jag använder för att komma upp i dessa temperaturer är syrgas och gasol.

Som ni ser på filmen så slänger jag på ett pulver, detta är för att rena guldet från eventuella föroreningar som kan orsaka det att spricka eller på andra sätt göra att materialet får ojämnheter. Detta är mycket viktigt då man annars längre fram i tillverkningen av ett smycke kan stöta på otrevlig heter som porer och ihåligheter vilket kan resultera i att ett arbete måste göras om från grunden.

Vill ni läsa mer om guld så rekommenderar jag er mitt tidigare inlägg som ni kan finna HÄR!

En fråga från en läsare

Hej Jenny,

Jag hittade fram till din blogg när jag sökte på nätet lite om platina. Du verkar vara en expert!

Jag har en platina ring med en liten diamant i som ska bli min vigselring. Ringen är lite förstor och vad jag har hört så är det mkt svårt att ändra storlek, att man i princip måste smälta ner den och göra om den från början. Stämmer det?

Eller frågan: går det att förminska en platinaring lite?

Svar: 

Vad roligt att du hittat hit!

Att ändra en slät ring utan ädelstenar skapar nästan aldrig några problem i varken rödguld, vitguld eller platina. En sådan ring går att antingen trycka ihop eller sträcka för att ändra lite i storlek, är det mer så sågas en bit bort eller sätts dit.

När det gäller en ring med ädelstenar, i detta fall diamant, så är det mer komplicerat.

En ring med ädelstenar, i detta fall diamant, kan inte tryckas eller sträckas för då skadas infattningen av stenen (och i vissa fall även stenen) vilket gör att stenen riskerar att falla ur.

Enda sättet att ändra en ring med stenar oavsett om det är vitguld, rödguld eller platina är att såga upp den och sätta in en bit material alternativt ta bort. Det som är kruxet är att diamanter inte tål hur hög värme som helst utan om detta görs på fel sätt så kan dom skadas. Ännu känsligare kan andra ädelstenar vara för just värme, något som en kunnig guldsmed är medveten om och kan bedöma riskerna i förväg.

Platinan skiljer sig från guld på flera sätt men när det gäller tillverkning så är det just sammanfogningen av materialet som skiljer sig åt. Platinan svetsas ihop och till detta krävs mycket hög värme vilket utan tvekan skulle skada vilken ädelsten som helst, även diamanten.

En platinaring går att löda ihop på traditionellt vis som man gör med guld men det finns två problem, det finns risk för att lödningen spricker och resultatet kommer inte bli snyggt.

I vissa fall går det att ta ur stenen och sedan göra storleksändringen genom svetsning av skenan. Därefter sätts stenen tillbaka.

Ett annat alternativ är om man som i vårt fall har en lasersvets. Då kan man sammanfoga material utan att värme skapas, stenen kan sitta kvar i ringen och samtidigt så får man ett snyggt resultat.

Hoppas du är nöjd med svaret på din fråga. Är det någon annan av er läsare som har någon fråga eller fundering så är det bara att ni hör av er så svarar jag antingen på det här i min smyckesblogg alternativt via mail.

/Guldsmed Jenny Fors Gentele

Smyckesauktion med ett värde av minst 200 miljoner

Den 23 mars i år så gick Eliabeth Taylor ur tiden, skådespelerskan som föddes i London 1932 har lämnat efter sig en otrolig smyckessamling. Denna går i december under klubban på auktionsfirman Christie’s.

Samlingen av ädelstenar och smycken sägs spegla Taylors liv och många äktenskap (totalt var hon gift åtta gånger). Två gånger var hon gift med skådespelarkollegan Richard Burton. De gifte sig första gången 1964 och det äktenskapet höll i drygt 10 år. Redan året efter sin skilsmässa gifte de sig igen men den gången höll det inte ens i ett år.

Många smycken fick hon av sina stora kärlekar, andra köpte eller specialbeställde hon från världens mest ansedda smyckedesigners.

Christie’s vd Marc Porter har sagt att det här utan tvivel är den största privata samlingen av smycken som någonsin samlats på en plats.

Här i min smyckesblogg kan ni se ett urval av vad som går under klubban.

Inkasguld i Sverige

 

 

Igår anlände den stora ovärderliga guldskatten till bergsrummen på skeppsholmen i Stockholm dit den fraktats med specialtransport från Peru. De 284 föremålen som nästan alla är delar av indianernas heliga guld, silver eller brons skatt går att beskåda från och med nästa helg. Upp packades bland annat en tung begravningsmask – havsguden Naylab i guld med tårar av smaragder samt två armliknande guldhandskar med silvernaglar som låg längs sidorna om den döde i en grav.

Även om intresset för guld var stort i hela världen så var det hos indianerna som metallen dyrkades, de såg guldet som gudarnas svett och en magisk gåva. Tyvärr så hade Inka indianerna inte stämplar eller liknande som oss, alla föremål är osignerade och svåra att tidsbedöma

Utställningen går vid namnet Inkas guld, trots att även föremål från indiankulturer Moche, Vicus och Chimu visas. Den kommer fylla två tunnlar under Skeppsholmen men även ett tredje bergrum där besökaren får en separat introduktion genom film och kartor.

Där kan man uppleva en solförmörkelse som markerar guldskattens betydelse i inka religionen men även undergången för inka civilisationen då spanjorerna startade erövringståget till Sydamerika på 1500-talet.  

När idén med stora spektakulära bergrumsutställningar prövades för första gången i fjol, kom 330000 besökare till bergrummen på ett halvår. En svårslagen siffra. 

Det är 50 år sedan föremål från Inka visades i Stockholm senast.

Inkas guld är öppen dagligen kl 10–20, från 10 september till 12 februari. För att slippa köa, kan man förköpa biljett (170 kr) på www.ticnet.se

De spektakulära bergrumsutställningarna är ett femårigt försök att i samarbete med Statens fastighetsverk skapa mycket breda utställningar med bred publikmässig och kommersiell framgång på Skeppsholmen. Temat 2012 är ännu inte känt, men 2013 väntas en internationell vandringsutställning om faraonernas skatter.

 

Vanliga besökare kan boka plats till fördjupande föredrag på onsdagar och söndagar, men liksom i fjol ges allmänheten inga visningar annat än som gruppbokningar vilket är en kommersiell eftergift som premierar företagsevent.

 

Ni kan läsa mer på DN eller SvD