Category Archives: Om mig

Guldsmed?

Frågan – Vad jobbar du som, skickas över rummet av en kille i 25 års åldern.

Jag svarar snabbt att jag jobbar som guldsmed och möts av en förundrad blick som jag slutat att förvånas över.

– Guldsmed? Du jobbar i en guldsmedsbutik då alltså? Frågar killen och ser fortfarande ut som ett frågetecken.

Jag börjar förklara att jag driver ett eget företag där jag tillverkar smycken förhand med hjälp av verktyg som hammare, såg och kanske de viktigaste verktygen envishet samt mitt tålamod.

– Häftigt, utbrister killen varpå jag får en utläggning om att han trodde att det bara var tjocka, svettiga gubbar som jobbade som smeder.

Ser jag ut som en tjock, svettig gubbe? frågar jag honom rakt och han hostar ur sig att nej det gör jag definitivt inte.

 

Nästa år har jag varit i branschen i 10 år!

Redan som 16-åring tog jag hand om kunder från det första besöket, tillverkning och ända fram till leveransen. Många kunder mötte mig med en viss skepsis vilket jag kan förstå då de mötte en i deras ögon okunnig tonåring, jag bevisade snabbt dem motsatsen då jag bemötte deras frågor med professionella svar.

Den tidiga inblicken i branschen  har gett mig en förståelse för helheten i yrket, allt från kundkontakt, design och tillverkning, något som idag är ovärderligt.

 

Reaktionerna är många när jag idag berättar om mitt yrkesval och de flesta har ingen aning om vad en guldsmed är eller för den delen vad den gör för någonting.

Det här är en av grundorsakerna till att jag skapade den här smyckesbloggen. Jag vill berätta för min läsare om ett ovanligt yrke med gamla traditioner, förklara skillnader mellan handgjort och massproducerat.

Vad gör en guldsmed om dagarna, vad använder den för verktyg och material?

 

Jag har en del inplanerat som jag ska skriva om för att ni ska få en inblick i mitt yrke bla annat så kommer jag börja med något som ska heta veckans verktyg. Där kommer jag varje vecka skriva om ett verktyg som vi har här i vår verkstad, dess historia och vad vi använder det till.

Jag kommer även fortsätta att skriva om olika ädelstenar samt ta upp olika yrken som har sammankoppling med mitt yrke så som handgravör, juvelfattare mm.

 

Är det någonting ni mina läsare vill att jag skriver om eller är nyfikna på så tveka inte att skriva här i kommentars fältet eller kontakta mig via mail.

Guld i blodet!

Min farfars far Emil Fors föddes i Kil (värmland) 1875 och arbetade som smed. Min farfar Haldor Fors (född 1916) var yngst i en stor syskonskara och började som guldsmedslärling i Östersund 1932 på företaget Olsson & co.

Haldor lärdes upp av ägaren Verner Markén och Bror Schalin (vars son idag driver Schalins ringar).

1943 flyttade farfar ner till Stockholm där han sedan blev kvar och drev sitt företag samt bildade familj.

Jag har fått höra många historier från min farfars långa tid inom yrket både från honom själv och genom min far. Under krigsåren och tiden efter kriget med guldransonering och tiden kring 60-talet då kvinnorna köpte mängder av guldarmband.

Idag kan vi glädjas åt att kunderna efterfrågar alla former av smycken.

Farfar var verksam fram till 80 års ålder och enligt honom blir man dock aldrig så skicklig att man inte kan lära sig något nytt i guldsmeds yrket. Farfar avled sommaren 1999 vid 83 års ålder.

När min far frågade Haldor på ålderns höst vad han skulle välja för yrke om han fick börja om sitt liv svarade han med eftertryck: Guldsmedsyrket.

Äntligen!

Nu är den här – bloggen som ni alla har väntat på!

Harley and me!

Vem är då jag? Mitt namn är Jenny Fors Gentele och är glad tjej på 24 år. Jag arbetar som guldsmed och bor i Mälarhöjden, Stockholm. Guldsmedsyrket är något som följt med vår familj ända sen min farfar började arbeta som guldsmed år 1932. Min far följde sedan i hans fotspår i samma yrkesroll och nu är jag är den tredje generationen av guldsmeder i familjen. Redan i tidig ålder följde jag intresserat min fars hantverksarbete i verkstaden, vilket var något som jag senare hade stor nytta av under min senare utbildning.

Trots det tidiga intresset för yrket så lockades jag att studera hästhållning, en hobby som följer med mig än idag, när jag sökte till gymnasiet. Ganska snabbt kände jag dock att detta inte var något yrke för mig vilket gjorde att jag efter ett år sökte till Dackeskolan i Mjölby. Under skoltiden insåg jag att guldsmide var något som jag verkligen tyckte om och hade sinne för. Mina erfarenheter och iakttagelser från barnsben gav mig ett försprång i undervisningen vilket gjorde att jag även hann med en hel del praktik hos både min far och andra guldsmeder under skoltiden.

Redan som 16-åring tog jag hand om kunder från det första besöket, tillverkning och ända fram till leveransen. I början måste jag erkänna att jag möttes av viss skepsis vilket jag kan förstå då kunden mötte en i deras ögon okunnig tonåring, jag bevisade snabbt dem motsatsen då jag bemötte deras frågor med professionella svar. Den tidiga inblicken i branschen  har gett mig en förståelse för helheten i yrket, allt från kundkontakt, design och tillverkning.

Vid 19 års ålder startade jag upp mitt egna företag JFG Ädelsmide och sakta men säkert har företaget tagit form. Jag erbjuder mina kunder unika smycken för unika tillfällen som vigsel och förlovning men även unika smycken i vardagen. Mitt mål är att kunna förverkliga mina kunders visioner samtidigt som jag ser till hantverket för ett lyckat resultat. Kombinationen av god design och kvalité när den är som bäst. Min far och jag har även gått en kurs i JewelCAD, något som har förenklat vårt arbete mot kund när det gäller att presentera modeller men även för att testa våra idéer innan tillverkning.

I den här bloggen kommer jag skriva om mitt arbete samt om mina tankar kring god design och hantverk. Inläggen kommer handla om allt från ädelstenar till tillverkningsmetoder och även en och annan frågestund kommer hållas. Är det något speciellt som ni undrar över så är det bara att skicka iväg ett mail så besvarar jag er antingen direkt eller här i bloggen.

/ Jenny

Three dimension - läcker handsmidd ring design JF med äkta Purpurfärgad Zirkon