Category Archives: Smyckesblogg

Rubin smycken

Rubin smycken – Upptäck rubin ring

Rubiner har länge varit en av de mest eftertraktade ädelstenarna i världen, kända för sin djupröda färg som är lika fängslande som den är mystisk.

Rubinring

Rubin smycken och rubin ring är inte bara en utsökt accessoar utan också en symbol för kärlek, passion och adel, vilket gör den till ett perfekt val för förlovningar, bröllop, eller som en speciell gåva.

Olika typer av rubin ringar

Vi tillverkar alla typer av Rubin ringar.

Allt från klassiska enstenringar med rubiner och alliansringar med rubiner. Men även andra modeller som haloringar med rubin som mittsten, trestensringar och coctailringar. Bara fantasin kan sätta gränser kring vad vi kan skapa till er.

Då vi tillverkar smycken och ringar med Rubin på beställning så kan vi tillsammans med er anpassa designen helt och hållet!

Vill du designa en egen Rubin ring? Kontakta oss här

Vad är Rubin?

Rubin, känd som ’kungen av ädelstenar’, har en rik historia som sträcker sig tillbaka tusentals år. Dess namn härstammar från det latinska ordet ”ruber”, som betyder röd, vilket är en passande beskrivning av dess djupa och levande färg. Historiskt sett har rubiner varit högt värderade av kungligheter över hela världen. De ansågs inte bara som symboler för rikedom och framgång utan tillskrevs också magiska krafter, från att ge skydd i strid till att förutse fara.

I antika tider troddes rubinen kunna bevara hälsan, bota inflammation och skydda bäraren mot onda tankar. Den har även varit en stark symbol för passion och kärlek, ofta associerad med starka känslor och önskan. På grund av dessa starka kopplingar har rubiner blivit populära som det perfekta valet för romantiska gåvor, särskilt rubin smycken som förlovningsringar och årsdagspresenter.

Rubin stenens unika egenskaper

Förutom sin förtrollande färg och historiska betydelse, är rubinen extremt hård, endast överträffad av diamanten, vilket gör den till en praktisk ädelsten för dagligt bruk. Rubin smycken, särskilt rubin ringar, är inte bara en investering i estetik utan också i kvalitet som varar genom generationer.

Något som inte alla känner till är att Rubin och Safir i grunden är samma ädelsten. Två olika varianter av stensorten Korund. Ren korund är färglös, men olika föroreningar ger korunden sin färg. Små mängder krom ger röd färg, och korunden kallas då rubin. Andra förorenande ämnen kan ge andra färger, men dessa stenar kallas då för safir.

Ring med rubin

Varför välja en ring med rubin?

Rubinen, med sin intensiva röda nyans, har alltid varit en favorit bland de som söker något verkligt unikt. Den är inte bara känd för sin skönhet och djupröda färg utan också för sin hårdhet och hållbarhet, vilket gör den idealisk för dagligt bruk i en ring. Rubinringar är perfekta för dem som vill uttrycka sin passion och kärlek genom ett smycke som verkligen sticker ut. Vare sig det är i en enkel solitär ring eller omgiven av gnistrande diamanter, förstärker en rubin ringens skönhet och ger den en omisskännlig närvaro.

Safir smycken

Safir smycken – Upptäck safir ring

Safirer är mest kända för sin bedövande blå nyans; Safirer erbjuder dok en hel värld av färger och möjligheter, särskilt när de blir centrum i en exklusivt handgjord ring.

Om du letar efter ett smycke som verkligen skiljer sig från mängden så är en safir ring ett utmärkt val där du kan kombinera tidlös elegans med en fängslande färgpalett.

Låt oss dyka djupare in i vad som gör safirer så speciella och hur du kan välja den perfekta safir stenen för din nästa ring tillsammans med oss.

safir smycken

Olika typer av safir ringar

Vi tillverkar alla typer av safir ringar.

Då vi tillverkar smycken och ringar med Safir på beställning så kan vi tillsammans med er anpassa designen.Blå safir ring

Vill du designa en egen Safir ring? Kontakta oss här

Vad är Safir?

Det som skiljer safirer är deras fantastiska färgvariationer. Historiskt sett har safirer varit högt värderade sedan antiken, där de ansågs vara symboler för visdom, dygd och god förmögenhet. Även om blå är den mest välkända färgen – tack vare den berömda ”kungliga blå” nyansen – finns safirer i nästan varje färg du kan tänka dig. Dessa färger uppkommer från olika spårämnen, som järn och titan, som finns i stenen och som ger den dess unika pigment. Från djupa nyanser av blå till levande rosa, gula, och till och med gröna, erbjuder varje safir en unik skönhet.

Safirer har en rik historia som ädelstenar, med kända safirer som ”Stjärnan i Indien”, en av de största och mest berömda safirerna i världen. Under medeltiden bar kungar safirer runt halsen som skydd mot skada och för att attrahera himmelska välsignelser. I modern tid fortsätter safirer att vara högt skattade för deras skönhet och hårdhet, vilket gör dem till utmärkta val för smycken som utsätts för dagligt slitage, såsom ringar. Varje safir sten bär på en bit av jordens historia, och att välja en safir är att välja en tidlös skatt som kommer att beundras för dess rika färg och lyster i generationer.

Grön safir ring

Bland de mer ovanliga och betagande safirerna finns den gröna safiren. En grön safir ring är inte bara iögonfallande utan bär också en djup symbolik, ofta associerad med visdom, lojalitet och integritet. Denna sällsynta nyans av safir kan variera från subtila pastellgröna toner till djupa, mättade skogsfärger, vilket gör varje ring unik.

Varför välja en safir ring?

En safir ring är mer än bara en accessoar; den är en investering i ett hållbart och hårt ädelsten som rankas som en nia på Mohs hårdhetsskala, vilket gör den mycket motståndskraftig mot repor och skador. Detta gör safir smycken idealiska för dagligt bruk, även för förlovningsringar som symboliserar ett långvarigt löfte. Dessutom är safirens breda spektrum av tillgängliga färger och skärningar ett paradis för skapande av skräddarsydda smycken, vilket ger kunderna möjlighet att äga något verkligen personligt och unikt.

safir ring

Våga ifrågasätta försäkringsbolagen!

Jag fick idag ett samtal från ett försäkringsbolag, en av deras försäkringstagare hade blivit av med en ring som de köpt från oss.

Den ring som gått förlorad var en handsmidd ring i palladium, något som inte allt för många tillverkar.

Denna vigselring hade tagits fram speciellt till denna kund, anpassats utifrån deras önskemål om bredd och höjd samt form. Detta är något som vi är specialiserade på nämligen, unika ringar.

Kunden vill självklart ha en ny ring tillverkad på samma sätt som tidigare men försäkringsbolaget ville hänvisa kunden till ett företag som de har samarbete med. Ett företag som mig veterligen inte tillverkar handsmidda palladiumringar utan importerade massproducerade ringar.

Är inte det lite som att säga till en kund vars Porsche har blivit stulen att eftersom vi har ett samarbete med Renault så kommer ni få ut en sådan på Er försäkring.

Detta är något som inte bara vi som guldsmeder måste ifrågasätta utan även våra kunder, något som måste tas upp till diskussion!

Ni som är våra kunder och även kunder hos försäkringsbolagen måste kräva att få en likvärdig vara. En handsmidd ring och en massproducerad ring är inte likvärdiga, det är som att jämföra äpplen och päron!

Att inte försäkringsbolagen förstår detta är för mig både skrämmande och frustrerande!

Fem tips till den perfekta förlovningsringen

tips förlovningsring

1. Välj en förlovningsring utifrån dig själv

Det är lätt att gå vilse i djungeln av förlovningsringar och det är kanske inte alltid så enkelt att välja. Som guldsmed så är mitt råd att försöka titta ut vilken stil du gillar och sedan utifrån det kan vi gemensamt bena ut hur vi ska designa din perfekta förlovningsring.

Glöm inte att även tänka lite utifrån din livsstil i valet av förlovningsring eftersom ringen ska bäras varje dag. Om du går och stör dig på din förlovningsring så kommer det inte spela någon roll hur vacker den är, du kommer ändå inte trivas i den. Så välj en design som fungerar i din vardag!

Har du och din partner olika tankar kring hur era ringar ska se ut? Det är viktigare att ni trivs i era respektive ringar än att de matchar med varandra.

2. Tänk på kvalité

En ring ska inte enbart vara vacker utan den ska även tåla att användas vare dag i många år framöver. Därav är kvalitén otroligt viktig både när det kommer till materialet, designen, stenarna och hantverket. Vårt råd är alltid att vända sig till en guldsmed, dom vet vad en förlovningsring kommer utsättas för när det kommer till slitage och vad som håller i längden. Ett exempel på något som vi starkt avråder från när det kommer till förlovningsringar och vigselringar är silver då et är en allt för mjuk metall.

När det kommer till ädelstenar så är det viktigt att de har tillräcklig hårdhet för att klara det dagliga slitage de kommer utsättas för.

Idag är det populärt med nätta, smala ringar. Detta kan vara väldigt vackert och på Pinterest och Instagram så går det se mängder med vackra varianter. Ha dock i åtanke att visa av dessa modeller inte alltid är skapade för att bäras dagligen utan många gånger mer skapade för att bli vackra på en bild. Jag som guldsmed kan se att de inte tål daglig användning och kallar därmed dessa ringar för Pinterest-ringar.

Förlovningsring i ask

3. Fundera kring Er budget för förlovningsring

Det är bra att fundera kring vad Ni har i budget för er förlovningsring. När vi sätter oss ner under ett bokat besök för att designa Er ring så kommer budgeten vara något vi frågar om. Vi kan rita upp massa vackra modeller men om de inte är i rätt prisläge för Er så blir det inte givande för varken Er eller mig.

Vi tillverkar förlovningsringar i en mängd olika prislägen och har ingen åsikt kring vad som är en rimlig budget för just er. Men att ha något att förhålla oss till förenklar processen och gör det enklare för oss att vägleda Er bland alla de val som finns.

4. Var ute i god tid

Att skapa en stycktillverkad förlovningsring är så mycket mer än bara att välja en ring. Det är en upplevelse som vi vill att Ni är delaktiga i och som vi hoppas ni kommer minnas med glädje. Något som är viktigt att komma ihåg är dock att hantverk måste få ta tid vilket gör att det många gånger är leveranstid på 4-6 veckor för förlovningsringar med stenar. Ibland mer och ibland mindre.

Var ute i god tid så att Ni kan ta ert beslut i lugn och ro samt att vi guldsmeder inte behöver stressa under tillverkningen.

Stycktillverkad förlovningsring

5. Välj förlovningsring med hjärtat

Strunta i vad andra tycker och tänker eller vad som är på modet just nu.

Välj en förlovningsring utifrån din hand och vad som känns rätt för just dig.

Och glöm inte att det viktigaste är att du funnit rätt partner!

Guld

Guld har det kemiska tecknet Au som kommer av Aurum (betyder morgonrodnad), dess latinska namn.

Det är ett grundämne, det vill säga det består enbart av guld och är inte en blandning av andra ämnen. Guld reagerar inte i luft (rostar,ärgar, oxiderar) vilket gör att den hamnar i gruppen ädelmetaller.

Vidare är guld mycket motståndskraftigt mot vanliga syror och det påverkas nästan inte alls av dessa. Det finns en syra som dock biter på guld och det är kungsvatten, en blandning av 1 del salpetersyra och 3 delar saltsyra.

Smältpunkten för guld är 1.063 C

Denna mycket eftertraktade metall har under århundraden använts som betalningsmedel, värdebeständig tillgång samt som smycken.

Metallen finns som små korn och klumpar i berggrunden, i underjordiska ådror samt i guldrik alluvialjord.

Rent guld har en klart gul färg som traditionellt har ansetts tilltalande med en densitet på 19,3 g/cm³ och är den mest smidbara av alla metaller. Ett enda gram guld kan faktiskt slås ut till ett kvadratmeter stort blad och bladguld kan hamras så tunt så att det blir mindre än 100 nm tjockt, för att bli genomskinligt.

Guldhalten mäts i karat eller fin, rent guld är 24 karat eller 1000 fin.

Guld som skall arbetas till smycken måste legeras (blandas) med andra metaller för att få tillräcklig styrka. Blandningen med andra metaller gör att guldet kan få väldigt olika färg beroende på vad man blandar i. Vanligast i Sverige är en ganska röd guldlegering som består av 75 % guld (18K), 9 % silver och 16 % koppar. Förutom i rött guld så är även vittguld vanligt och denna färg får man fram genom att legera med palladium.

70% av det guld som efterfrågas idag går till smycken, 11% används industriellt och 13% blir rena investeringsobjekt som exempelvis mynt och guldtackor.

Inom industrin används guld till produkter inom tandvård och elektronik där det traditionellt har använts på grund av dess goda resistens mot oxidering samt att materialet är en av de metaller med bäst elektrisk ledningsförmåga.

Guld har använts till smycken sedan förhistorisk tid, i Sverige i minst 1 600 år. Mali-riket i Afrika var under medeltiden känt över hela den gamla världen just på grund av de stora mängderna guld. Guldproduktionen i Europa gick kraftigt ner under medeltiden då de flesta människor intresserade av guld vände sig till Mexico och Brasilien som under 1700-talet stog för större delen av allt guld som producerades i världen. Under tiden 1691-1800 kom från Brasilien guld till ett värde av omkring 2 115 miljoner kronor.

I början av 1800-talet gick produktionen av guld ned till ett relativt minimum, tills åter upptäckten av guld på östra sluttningen av Uralbergen medförde en ny ökning.

1845 var Rysslands guldproduktion nästan dubbelt så stor som Sydamerikas.

Nästa stora uppsving var upptäckten av Kalifornien och Australiens guldrika svämlager 1848 respektive 1851. När de rikaste lagren blivit utvaskade så började brytningen av de mäktiga guldförande kvartsgångarna på Sierra Nevadas väst och östsluttningar där den berömda Comstockgången lämnade guld för 300 miljoner kronor 1860-1875.

Sedan dess har Kaliforniens guldproduktion alltjämt sjunkit och är numera knappast nämnvärd. Australiens guldproduktion nådde sin höjdpunkt i Victoria 1857 med omkring 88 ton, 1891 hade den gått ner till 18 ton.

Nästa för världsproduktionen betydande guldfynd gjordes i Transvaal 1882-86. Dessutom upptäcktes de rika guldfälten vid Klondike och Yukonfloden 1896. 1897 lämnade de guld för 9 miljoner, 1898 för 30 miljoner och 1900 för 73 miljoner kr.

Guldproduktion sker i dag på samtliga kontinenter utom Antarktis och största enskilda guldproducerande nation är Sydafrika.

För närvarande är cirka 100.000 ton guld i omlopp. Detta är ”allt” som hittills brutits och vaskats fram. Detta motsvarar en guld kub med 17 meters sidor. (17 X 17 X 17 m.)

Guldsmed?

Frågan – Vad jobbar du som, skickas över rummet av en kille i 25 års åldern.

Jag svarar snabbt att jag jobbar som guldsmed och möts av en förundrad blick som jag slutat att förvånas över.

– Guldsmed? Du jobbar i en guldsmedsbutik då alltså? Frågar killen och ser fortfarande ut som ett frågetecken.

Jag börjar förklara att jag driver ett eget företag där jag tillverkar smycken förhand med hjälp av verktyg som hammare, såg och kanske de viktigaste verktygen envishet samt mitt tålamod.

– Häftigt, utbrister killen varpå jag får en utläggning om att han trodde att det bara var tjocka, svettiga gubbar som jobbade som smeder.

Ser jag ut som en tjock, svettig gubbe? frågar jag honom rakt och han hostar ur sig att nej det gör jag definitivt inte.

 

Nästa år har jag varit i branschen i 10 år!

Redan som 16-åring tog jag hand om kunder från det första besöket, tillverkning och ända fram till leveransen. Många kunder mötte mig med en viss skepsis vilket jag kan förstå då de mötte en i deras ögon okunnig tonåring, jag bevisade snabbt dem motsatsen då jag bemötte deras frågor med professionella svar.

Den tidiga inblicken i branschen  har gett mig en förståelse för helheten i yrket, allt från kundkontakt, design och tillverkning, något som idag är ovärderligt.

 

Reaktionerna är många när jag idag berättar om mitt yrkesval och de flesta har ingen aning om vad en guldsmed är eller för den delen vad den gör för någonting.

Det här är en av grundorsakerna till att jag skapade den här smyckesbloggen. Jag vill berätta för min läsare om ett ovanligt yrke med gamla traditioner, förklara skillnader mellan handgjort och massproducerat.

Vad gör en guldsmed om dagarna, vad använder den för verktyg och material?

 

Jag har en del inplanerat som jag ska skriva om för att ni ska få en inblick i mitt yrke bla annat så kommer jag börja med något som ska heta veckans verktyg. Där kommer jag varje vecka skriva om ett verktyg som vi har här i vår verkstad, dess historia och vad vi använder det till.

Jag kommer även fortsätta att skriva om olika ädelstenar samt ta upp olika yrken som har sammankoppling med mitt yrke så som handgravör, juvelfattare mm.

 

Är det någonting ni mina läsare vill att jag skriver om eller är nyfikna på så tveka inte att skriva här i kommentars fältet eller kontakta mig via mail.

Rättvisemärkta smycken?

Idag pratas det om kravodlat, närproducerat och rättvisemärkt när det gäller nästintill allt. Går vi till mataffären så står varor som är ekologiska på rad och aldrig har vi varit så noggranna med vad vi köper. När det gäller nästan allt.

I min bransch så ser det lite annorlunda ut, fokus ligger på något helt annat.

Pris

De gånger som jag får frågan om under vilka förutsättningar mina smycken tillverkas, om hur min och mina arbetspartners arbetsmiljö ser ut eller hur det material som mina smycken tillverkas av påverkar miljön. De gånger som jag får dessa frågor är lätt räknade.

Mailen med frågor om pris är desto fler.

Att jag tillverkar mina smycken i egen verkstad, av återvunnet material med leveranstider som tillåter mig själv och mina arbetspartners så som juvelfattare samt gravör att ha anständiga arbetstider, det kommer nästintill aldrig på tal.

Ofta så jämförs det arbete som jag utför och de priser som jag tar med arbeten utförda av maskiner. Är det rättvist?

Mitt hantverksmässigt utförda arbete med material av högsta kvalité jämförs med massproducerade smycken tillverkade i låglöneländer under tveksamma arbetsförhållanden. Är det rättvist?

Ofta är ett smycke en kärleksgåva, en vigselring eller kanske förlovningsring som skall bäras som ett glädjande minne många år framöver. Är då priset den avgörande faktorn eller är kanske kvalité något som är viktigare att fokusera på?

Hur kärleksfull är gåvan om processen för att framställa den innebär att vår miljö tar skada, människor får arbeta för lite och ingenting och hantverkskunskapen som finns sakta men säkert försvinner?

guldsmed

 

 

Designa egen ring

Tänk vilken fantastisk start på dagen, när jag vaknade i morse så fick jag se att Ni nu är 20.000 som har varit inne och gillat Jewellery by Jenny på facebook. Ett stort tack går ut till varenda en av Er därute som följer mitt arbete med att tillverka unika smycken utifrån era önskemål!

Designa egen ring

Det jag har specialiserat mig på är ju faktiskt just att vara ett hjälpmedel för Er så att ni med min hjälp kan designa egen ring helt utifrån era önskemål, förutsättningar samt budget. Jag kan även designa egen ring utifrån en sten som faller Er i smaken. Här får Ni ett exempel hur det kan se ut.

unik ädelsten

Denna ädelsten är en Fenakit som kommer från ädelstensgruppen. Fenakit är en mycket sällsynt snövit ädelsten och hittas endast på några få platser i världen.

Fenakiten är inte bara sällsyntare än diamant, den har också bättre briljans och eld än de allra flesta av våra andra vita ädelstenar. Dessutom är den hårdare än både bergkristall, granater och många andra smyckestenar.

Varför har då nästan ingen hört talas om Fenakiten? Svaret är att den är för sällsynt. Det hittas inte tillräckligt många Fenakiter i världen för att större smyckeskedjor ska kunna köpa in dem, och infatta i många identiska smycken. Istället måste varje fenakit slipas individuellt, i den form som passar bäst för råkristallen, och infattas i ett unikt formgivet smycke.

Jag designa en egen ring som jag kallar för Magnificent (Ni finner den HÄR) en ring som kan beställas i både vitguld, rödguld, roséguld samt platina med denna vackra ädelsten som mittsten samt rosa briljantslipade diamanter runt om.

unik ring

 

Designa din egen exklusiva vigselring under bröllopsmässan!

Läs mer om hur du kan designa er egen vigselring under bröllopsmässan.