Category Archives: Gesällprov

En guldsmeds väg till ett gesällbrev

I förra veckan fick jag en kommentar med en fråga om hur vägen till ett gesällbrev ser ut för en guldsmed.

Vad krävs och hur går man tillväga?

Gesällprov kan idag avläggas i ca 80 yrken, varje yrke har sina egna regler för vad som ska granskas och betygsättas. 

Först och främst så krävs det att man har arbetat som guldsmedslärling i fyra år eller att man efter avslutad gymnasieutbildning med inriktning guldsmed haft ett års praktik.

 

 

Uppfyller man dessa krav så är det fritt fram att ansöka till att avlägga sitt gesällprov.

Gesällprovet går till som så att man har en handledare under arbetets gång som skall se till att arbetet utgörs av gesällen själv och finnas som stöd.

Det ska även finnas en kontrollant som är en ytterligare försäkran om att arbetet utförs korrekt.

 

 I nuläget så ska gesällen tillverka:

En stel armring med till viss del bestämda mått. Armringen ska även ha ett gångjärn som kallas för kontracharner och ett lås som klickar bra.

Den andra delen är ett smycke av valfri design men ska innehålla vissa bestämda tekniker. Gesällen får en lista med ett antal olika tekniker att välja mellan.

När gesällen utfört sina arbeten så skickas dessa in för granskning och betygsättning tillsammans med en tidredovisning för vardera arbete. Bedömningen görs sedan av en grupp utvalda inom branchen som gör detta utan att veta vem som är gesällen de bedömer. Betygskalan är från 1-5 där 3 är godkänt och de två arbetena betygsätts var för sig.

Om gesällen blir godkänd så får denna hämta sitt gesällbrev i stadshuset precis som jag gjorde för snart ett år sedan

Är ni nyfikna på att se vad jag tillverkade för smycken när jag gjorde mitt gesällprov?

Gesällbrev?

Ordet gesäll kommer av det tyska geselle som betyder rumskamrat.

En gesäll var under hantverksämbetenas tid den färdiglärde lönearbetaren. I Sverige kom benämningen gesäll att börja användas under 1600-talet då den spridits från Tyskland som redan under 1400-talet använt beteckningen geselle. Tidigare hade vi i Sverige använt benämningen mästersven eller sven, till exempel guldsmedssven, skomakarsven.

Ett gesällbrev är ett bevis på att man utfört och fått ett godkänt gesällprov inom ett hantverksyrke. Respektive bransch utser en grupp av granskningsmän som bedömer proven.

I Sverige finns det över 300 olika hantverksyrken med verksamma utövare och i 75 av dessa yrken kan man fortfarande idag avlägga gesällprov och få gesällbrev. För att få göra ett gesällprov så krävs en lärlingstid på ca tre år eller att yrkeskunskaper förvärvats på annat sätt. Sveriges hantverksråd i Leksand är de som handhar gesällbreven men de olika branscherna och deras granskningsmän är de som faktiskt godkänner proven.

I Sverige har de senaste åren antalet gesällbrev som delats ut sjunkit och på årets utdelning tror jag det nämndes en siffra på att cirka 800 utfärdats i landet, de yrken med flest gesäller är frisör och målare.

I resten av Europa utdelas betydligt fler gesällbrev.

Förr var det vanligt att de som tagit sitt gesällbrev gav sig ut på en så kallad Gesällvandring vilket var dåtidens sätt att sprida kunskap om nya arbetsmetoder.

”Vandringsgesällerna” fick kortare arbeten under sina vandringar och försörjde sig på så sätt under de två åren som vandringen varade. Under denna vandringsperiod fick gesällen aldrig vara närmare sitt hem än 20 km.

I Stockholm sker idag en utdelning årligen av gesäll och mästarbrev under högtidlig form i stadshuset, blå hallen.

Imorgon kommer jag skriva lite mer om hur jag gick till väga för att få mitt gesällbrev och vad som krävs av en guldsmed som utför gesällprovet.

Läsar fråga!

Har fått en jätte bra läsarfråga från fotografen Jeanette Lindvall som jag ska försöka svara på genom att skriva ett blogg inlägg.

Jeanette har tidigare fotograferat åt mig vilket resulterat i otroligt vackra bilder och vi kommer antagligen ha givande samarbeten framöver också. Hon har en blogg där ni kan följa hennes liv som fotograf.

Klicka här så kommer ni till hennes blogg!

Återkommer senare med svar på hennes mycket bra fråga!

Stjärna i boken

Julklapp

Idag ger jag mig själv en stjärna i boken för jag fick nämligen ett glatt besked.

Ett besked som jag har kämpat för länge och som har krävt blod, svett och tårar, näst intill i alla fall.

Idag fick jag beskedet GODKÄNT GESÄLLPROV!

Vem vill du ge en stjärna?

Hängsmycke i rödguld som även går att få i andra material, en utmärkt gåva till dig själv eller till någon som lyser upp din tillvaro lite extra!

På tiondels millimetern…

Dåligt med bloggande från min sida på sistone men nu ska det bli bättring på den fronten.

Anledningen till min frånvaro är min närvaro i mitt gesällprov. Det tar mycket tid och kraft för att få det resultat som jag vill ha vilket gjort att bloggen kommit i andrahand så att säga.

Så här långt har jag kommit nu med min armring….

Längre fram när jag är färdig med mitt arbete så kommer jag göra ett inlägg där jag även förklarar hur man går tillväga när man tillverkar en handgjord armring. Men tillsvidare får ni hålla till godo med bilder utan förklaring.

Min armring

Jag har börjat göra en armring i rödguld som jag kommer skicka in till en granskningsnämnd då detta nämligen är en del i det gesällprov som jag håller på att göra.

Provet består av två delar, en obligatorisk del (den armring som jag nu skall göra) samt en del där man får göra valfritt smycke som skall innehålla vissa tekniker.

Medaljong i rödguld med rosett i platina samt briljanter och pärlor.

Den sistnämnda delen har jag redan gjort och fått godkänd.

Jag gjorde en handgjord medaljong som var i rödguld  samt platina med briljanter och pärlor som utsmyckning. Till vänster kan ni se en liten skiss på hur denna medaljong ser ut, har tyvärr inga bilder på denna just nu för tillfället men ska se om jag kan fixa det framöver.

Nu har jag då börjat med min armring och det sista steget till att jag får mitt gesällprov, ett bevis på mina kunskaper inom mitt yrke. Slänger in ett par bilder från dagens steg i rätt riktning som har inneburit en del sågande och filande.

Fortsättning följer…

Mycket sågande och filande blir detGuld ringar