Category Archives: Smyckesnovell

Ellens favoritsmycke

Jag vet inte om detta smycke bär en fantastisk historia eller om jag ens skulle kunna få till en intressant smyckenovell men när jag läste ditt inlägg kände jag att jag blev tvungen att skicka en bild på mitt smycke. Helt enkelt för jag tycker så mycket om det.

1983 var jag 5 år gammal och hade fått frågan om jag vill gå Lucia på min pappas jobb. Jag tackade ja. Jag hade ingen som helst tanke eller förväntan på att jag skulle få något för ”besväret” men när Luciatåget var över kom chefen för företaget fram till mig och tackade, gav mig en kram samt en liten ask med detta smycke i. Snacka om att jag blev glad! Smycket har nu hängt med i 28 år och det skulle aldrig falla mig in att sälja det, byta bort det eller göra om det till något annat smycke.

Vi tackar så hemskt mycket för Ellens underbart söta historia om sitt älskade hängsmycke som hängt med sedan den där dagen när hon var fem år gammal.

Har du något eget smyckesminne som du vill dela med dig av så skicka gärna in det till jenny@fors.org

Ett smyckes historia

När en kund kommer in med ett smycke till mig som de haft i sin ägo en tid så märker man att det finns en relation mellan bärare och smycke. Det har blivit mer än ett sätt att framhäva sin stil, religion eller kärlek. Jag får höra berättelser och anekdoter om smycken som kan vara helt fantastiska, minnen som sätter ett helt annat värde i ett smycke än det rent materialistiska. Smycket får ytterligare en dimension.

Att öppna ett smyckesskrin kan vara som att öppna en bok fylld med små noveller.

En hysteri med att smälta ner gamla smycken har skapats de senaste åren. Ett guldpris som har stigit i höjden och företag som inte verkar medvetna om det hantverk, den historia som vissa av dessa smycken bär på lockar många att lämna gamla smycken till smält.

Det här är något som jag tycker man bör tänka igenom innan och rådgöra med sin guldsmed om då det faktiskt är ett beslut som är oåterkalleligt.

För inte vill vi väl radera alla dessa fantastiska smyckesnoveller?

Kanske har du ett smycke med en fantastisk historia som du vill dela med dig av? Skicka in den till jenny@fors.org så publicerar jag dessa framöver här i min smyckesblogg.